Президентът Румен Радев посети община Сухиндол и се включи в

...
Президентът Румен Радев посети община Сухиндол и се включи в
Коментари Харесай

Румен Радев: Промените уронват демократичността и прозрачността на Изборния кодекс

Президентът Румен Радев посети община Сухиндол и се включи в честванията на Трифон Зарезан, който е и празник на града . След формалната част той разяснява пред публицисти проверявания от службите случай на превод на пари от Венецуела в български сметки и бе безапелационен, че не е обикновено българското държавно управление да научава от непознати посланици какво се случва в България. 
 
„ Вчера бях осведомен от основния прокурор, от министъра на вътрешните работи, от ръководителя на ДАНС с известната досега фактология. Няма да разясня този случай преди тази фактология да бъде подробно конкретизирана и открити всички условия , само че този случай е в ресора на изпълнителната власт, където са службите и Министерство на вътрешните работи. За мен в действителност е обезпокоително всеки един подобен случай, който касае здравето и живота на българските жители, и който касае надеждността на нашата банкова система , тъй като тя към този момент е главен аршин за допускането ни до чакалнята на Еврозоната “, съобщи президентът.

Държавният глава изясни, че преди КСНС да заседава поради службите, би трябвало да бъде изяснена цялата информация по случая. „ Това е обвързване на службите, Министерство на вътрешните работи, на изпълнителната власт. Чакаме отговор на редица въпроси и в техния сектор е да ги дадат “, добави той.

Румен Радев засегна и тематиката за назначенията на българските посланици и бе безапелационен, че те съставляват България в чужбина и не би трябвало да се разделят на наши и на ваши . „ Мотивирането на кадровите решения и съгласувателната процедура не би трябвало да се трансформират в обществени диспути, тъй като това уронва престижа, както на нашите посланици зад граница, по този начин и на страната ни. Има оферти, които съм приел. Има и такива, с които изрично не съм се съгласил и съм ги отхвърлил. Както споделих - не разясня посланически назначения “, съобщи президентът.

Относно , Румен Радев съобщи, че това, което се случва с изборното законодателство, е в действителност доста обезпокоително. Според него ръководещите към този момент даже не крият изкушението си да реализират служебна победа посредством измененията в този Изборен кодекс. -->
 
" Отказът да се съблюдава законът и да се избере нов състав на ЦИК, отводът да се ревизират изборните описи, отводът да се отстрани вторият протокол от секционните изборни комисии, следващата анулация и отсрочване на машинното гласоподаване, цялостната анулация на отдалеченото гласоподаване, въвеждането на механизма решенията в комисиите да се вземат с нормално болшинство - всичко това уронва демократичността и прозрачността на Изборния развой ", съобщи президента Румен Радев.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР