Президентът Румен Радев покани на разговор представители на компаниите Gastrade

...
Президентът Румен Радев покани на разговор представители на компаниите Gastrade
Коментари Харесай

Президентът Радев ще разговаря с две гръцки компании за получаване на втечнен природен газ

Президентът Румен Радев предложения на диалог представители на фирмите " Gastrade " и " Копелузос Груп ", с цел да обсъдят благоприятни условия за увеличение на количествата природен газ, които България ще внася посредством терминала за втечнено синьо гориво в Александруполис.

Сред тематиките на срещата ще бъдат опциите за увеличение на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция посредством терминала в град Александруполис, осведомиха от прессекретариата на президента Румен Радев.

В началото на май с публична гала, с присъединяване на някогашния министър председател Кирил Петков, беше даден старт на строителството на терминала за полутечен природен газ край гръцкия град.

С 20-процентен дял държавната компания " Булгартрансгаз " е измежду акционерите в терминала, който се чака да бъде приключен през идната година. Той ще бъде обвързван с газопреносната мрежа на Гърция посредством газопровод с дължина от 28 километра. Годишният потенциал е близо 6 милиарда кубически метра синьо гориво, с което ще бъдат диверсифицирани доставките за Балканите. Сред резервиралите потенциал е и " Булгаргаз " с 500 милиона кубически метра годишно.

Преди седмица служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи след съвещание на Кризисния щаб в енергетиката, че са обезпечени количества газ за септември, а значително и за октомври:

" В момента фокусът е систематични доставки на оптимална цена. Интерконекторът сме го взели на процедура на ръчно ръководство. Поети са задължения, че ще бъде пуснат от първи октомври ".

В събота от държавната пресслужба оповестиха, че във видеоконферентен диалог с генералния шеф на дирекция " Енергетика " в Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен служебният вицепремиер Христо Алексиев е декларирал, че българското държавно управление не има намерение да води диалози за нов кратковременен, средносрочен или дълготраен контракт с " Газпром Експорт “, а само диалози за приемане на количества по съществуващия контракт.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР