Президентът Румен Радев отиде при бедстващите от потопа в Карловско.Виждате

...
Президентът Румен Радев отиде при бедстващите от потопа в Карловско.Виждате
Коментари Харесай

Радев при бедстващите от потопа в Карловско: Наводненията са заради климатичните промени

Президентът Румен Радев отиде при бедстващите от потопа в Карловско.

„ Виждате какви са резултатите от климатичните промени. Не можем да си затваряме очите пред истината. Дирекции за спешни помощи би трябвало да има в други центрове в страната “, заяви президентът от наводненото село Каравелово.

Той изясни, че би трябвало да се обезпечи вода и храна за останалите без покрив и добави, че би трябвало да се стартира с описването на вредите.

 

Президентът не можа нищо съответно да обещае на потърпевшите, нито да им предложи навременна и съответна помощ от страната.

 

" При усмиряване на ситуацията да се разказват вредите, с цел да помогне страната с всичко, с което може. Знаем и от преди, очевидно и в бъдеще ще имаме сходни провокации, би трябвало да се мисли в вероятност за екипи за спешна предварителна защита. Трябва да има доста добре готови експерти ", уточни Румен Радев.

 

" Материалните вреди след наводнението са огромни, чакам страната да помогне с каквото може ", сподели той, представен от Българска телеграфна агенция.

" Най-важно е да продължат огледи, с цел да се уверим, че няма хора в риск ", добави още Радев.

" Трябва да има засилена защита, с цел да не се позволен обири от домовете на хората. Междуведомствената комисия би трябвало да се погрижи тези вреди да бъдат покрити ", добави президентът.

 

Държавният глава дойде малко преди обяд, с цел да се запознае с вредите.

 

На място Радев беседва с екипите, които вземат участие във възобновяване на потърпевшите села.

 

По-късно президентът Румен Радев даде обещание помощ по въздух за други потърпевши села - Трилистник и останалите наводнени села по поречието на Стряма, които бяха залети в събота сутринта. Той посети потърпевшото село, което е под вода, залети са ниви, къщи, улици.

" Най-важното сега е, тъй като селото е откъснато от две страни, да забележим дали няма хора в риск. Затова по-късно ще бъде вдигнат хеликоптер на Военновъздушни сили да се направи оглед, с цел да сме сигурни, че няма хора, които бедстват. И, в случай че има такива, да им се помогне. Другото след това ", уточни Радев.

По думите му, представени от БНР, най-важното е да се откри има ли бедстващи хора и по тази причина се чака хеликоптер да облети региона е да реши обстановката в цялост.

Заедно с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и министъра на земеделието Явор Гечев на хората бе обещана помощ и незабавно свикlане на комисията за бедствия, която да оцени вредите.

Още от сутринта десетки хора от Трилистник бяха евакуирани от домовете си. Пред Радио Пловдив те споделиха, че не знаят какво се случва с имуществото им и какви са провалите, тъй като нямат достъп до къщите си. Според тях два дни не е валяло и бедствието е пристигнало от придошлата вода на реката.

Кметът Димитър Иванов допусна, че може да има скъсани насипи на язовири.

Според управляващите няма заплаха от нова вълна, а водата ще се оттече в идващите часове.

Трилистник бе наводнено рано в събота, откакто река Стряма скъса дига край Калековец. В момента и двата входа на селото са блокирани от вода, като достъпът е неосъществим. С тежка техника, два противопожарни екипа и доброволци са евакуирани към 40- 50 души, само че има и други.

 

Много хора са напуснали селото с колите си и чакат водата да намалее.

Сред тях е и кметът на Марица Димитър Иванов:  " Бедствено, трагично. Нивото на водата в този край е към метър и половина. Стотици къщи са наводнени ".
Според хората водата е към метър, като има доста наводнени къщи.

 

Междувременно от Министерството на земеделието оповестиха, че земеделските стопани, потърпевши от наводненията в региона на Карлово, могат да подават заявки за подкрепяне и огледи от през днешния ден. Документите ще се одобряват в Общинските служби „ Земеделие “ по местоположение на парцелите. Предвид късите периоди службите ще работят без почивен ден. Подкрепата ще бъде отпускана на база констативни протоколи, а изплащането на средствата ще се извърши в най-кратки периоди.

Заявления могат да се подават в границите на 10 дни от настъпване на събитието. Огледът на наранена повърхност се прави, когато изискванията разрешават да се направи оценка на вредите, напомнят от Министерство на здравеопазването.

Земеделските производители със 100 % пропаднали площи ще бъдат подкрепени посредством държавната помощ за компенсиране на вредите по земеделските култури, породени от неподходящи климатични събития, приравнени на естествено злополучие.

Продължава евакуацията на поданици от няколко села в района, в работата се включиха екипи на Министерство на вътрешните работи, Министерство на защита, както и Столичната община.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР