Президентът Румен Радев очаквано наложи вето върху промените в Закона

...
Президентът Румен Радев очаквано наложи вето върху промените в Закона
Коментари Харесай

Президентът върна Закона за военното разузнаване

Президентът Румен Радев предстоящо наложи несъгласие върху измененията в Закона за военното разузнаване, които дават опция и цивилни да оглавяват службата. Според президента измененията основават риск от нарушение на правилата на централизираното ръководство и надзор на разследващата активност и на политическия неутралитет. Той напомня, че военните не могат да членуват в политически партии, до момента в който за цивилните няма сходно ограничаване. Освен това има заплаха цялото управление на службата да се окаже цивилно, защото към този момент има опция зам.-директорите да са без пагони. Промените дават опция шефът на службата да довърши мандата си, в случай че навърши пенсионна възраст. Радев обаче не е склонен с това.

" Това унищожава изначално съществуващата, укрепвана с годините и всеобщо признатата строга йерархична система на израстване на фрагментите във въоръжените сили. Без отговор остава въпросът за какво такова предписание се вкарва единствено за шефа на работа " Военно разузнаване ", само че в други аналогични случаи няма да е възможно оставането на потвърдени експерти като цивилни лица на длъжности за военнослужещи ", показва той. Държавният глава напомня, че още през 2015 година двукратно Народното събрание е подкрепило условието началник на военното разузнаване да е военнослужещ на действителна военна работа. " Това предписание подхожда на мястото и смисъла, което военното разузнаване има за въоръжените сили на България ", показва Румен Радев и назовава измененията сега " оттегляне ".

Законът бе признат от депутатите на 26 юли, като по този метод депутатите от ГЕРБ върнаха ситуацията от 2015 година, когато още веднъж от ГЕРБ постановиха смяната началник на службата " Военна информация " да е боен експерт. Така от нея бе отхвърлен цивилният Йордан Бакалов, който пък я пое, откакто предшественикът му Веселин Иванов бе уволнен поради отхвърли си да отвори досиетата на военните разузнавачи. Тогава се обсъждаше и концепцията за обединение на двете разследващи служби.

ДУМА напомня, че при започване на юли Военната прокуратура упрекна шефа на работа " Военна информация " Пламен Ангелов и неговия предходник Светослав Даскалов в длъжностно закононарушение за това, че са издали над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и Европейски Съюз в нарушаване на закона. Няколко дни по-късно Ангелов подаде доклад за освобождение от служба.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР