Президентът Румен Радев обяви, че ще предостави на парламентарно представените

...
Президентът Румен Радев обяви, че ще предостави на парламентарно представените
Коментари Харесай

Радев на една вълна с Борисов: Не е време за малодушие и тесни партийни сметки

Президентът Румен Радев разгласи, че ще даде на парламентарно показаните партии всички условия по Конституция, тъй че да имат задоволително време за разговор и диалози за образуване на устойчиво болшинство.

Следващата седмица, след диалози с партиите, той ще разгласи по кое време ще свика 48-ото Народно заседание.

" Сега не е време за безволие и за тесни партийни сметки. България има потребност от работещ парламент, тъй като върху него се крепи конституционният ни модел на ръководство. Време е да се поеме отговорност и за политическа храброст ", каза Румен Радев , представен от Българска национална телевизия.

Хората чакат разговор, съгласие, разсъдък и намиране на общи решения и ползи, тъй като България има потребност от работещ парламент и стабилно държавно управление, продължи той. Радев влезе в тона на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който предложи взаимни отстъпки за съставянето на кабинет. Президентът също косвено упрекна тези, които биха отказали " взаимни отстъпки ".

" По-тревожното е издигането на нови червени линии след изборите. Търсенето на всевъзможни аргументи за отвод от обединенията издава страха на партиите да поемат ръководството през зимата ", твърди Радев.

И още веднъж похвали служебното държавно управление:

" Затова да ги успокоя, че не е чак толкоз ужасно, тъй като служебното държавно управление е построило постоянна съществена, на база на която идващото държавно управление би могло да изведе страната през зимата без съществени усложнения. "

Тук не пропусна да спомене стартирането в употреба на интеконектора с Гърция (всъщност официално довеждане докрай на процеса-бел. ред), намалената цена на газа, създадените законопроекти, свързани с Плана за възобновяване и резистентност и решаването на казуса със зимната поддръжка на пътищата.

На път към Прага Радев разяснява и тематиката " Шенген " като разгласи, че " ние няма да се примирим " и вкара претекста за " второкласен европейци ".

" Ние и Румъния не може повече да бъдем държани отвън Шенген единствено поради това, че 11 години откакто сме покрили всички механически условия, някой си измисля спомагателни критерии. От това губят всички – жителите, туризмът и стопанските системи ни. Не може България да демонстрира взаимност и да влага големи запаси за запазване на границата, и да срещаме недоумение по тематиката. Не може българите да са второкласен европейци и да чакат по КПП-тата на европейските страни. Ние няма да се примирим ", сподели Радев.

Коментира без особена конкретика войната в Украйна.

" В тези тежки дни имаме потребност от обединена Европа. Обединена Европа не може да остане безразлична към войната на Русия против Украйна, тъй като нейната ескалация е най-голямата опасност за мира на континента след Втората международна война. Вторичните резултати на войната се усещат и общата политика за европейска защита ще е във фокуса на всяка последваща лидерска среща ", сподели той.

В Прага българският президент ще взе участие на първата среща на върха във формат „ Европейска политическа общественост “, а на следващия ден и в неофициалното съвещание на Европейския съвет, прецизира Българска национална телевизия.

Радев дойде през вчерашния ден в малтийската столица Валета за срещата на върха на държавните глави от групата " Арайолуш " - формат за политически разговор, който сплотява президентите на страните членки от Европейски Съюз с парламентарно ръководство.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР