Президентът Румен Радев не отговори конкретно дали България ще арестува

...
Президентът Румен Радев не отговори конкретно дали България ще арестува
Коментари Харесай

Радев отговори дали България ще арестува Путин по искане на трибунала в Хага

Президентът Румен Радев не отговори съответно дали България ще арестува съветския държавен глава Владимир Путин, в случай че пристигна на наша територия.

" Отношенията сега сред страните членки и Руската федерация не са такива, че да допускат посещаване на президента на РФ, тъй че въпросът е неправилен ", отвърна Румен Радев на журналистически въпрос на брифинг след края на Европейския съвет.

Президентът назова спекулации изказванията, че страната ни поддържа въпреки всичко договорката за доставка на муниции за Украйна. И обясни, че ние единствено поддържаме общата политическа рамка във връзка с Киев, само че присъединението към общата социална поръчка за един милион снаряда е единствено по избор. Нашата страна с още десетина други няма да се включи в нея, изясни Радев.

" Още един път желая да заявя във връзка с всички спекулации - България е част от общата политическа рамка за поддръжка на Украйна дружно с всички страни членки, ние сме приели тези изводи през вчерашния ден, само че всек,и който желае самостоятелно да взе участие в доставката на тези снаряди, отива в Европейската организация по защита и там подписва съглашение ", съобщи Радев. И още веднъж повтори: " България не е измежду тези 17 страни дружно с други 10 страни. Ние не част от тази обща поръчка и дано най-накрая това да стане ясно ", безапелационен беше президентът.

Относно помощта за нашите селскостопански производители той разяснява, че сумата от 16 млн. евро никога не може да покрие вредите, които те търпят. " Така че, ще настояваме дружно с още пет страни сумата да е доста по-голяма и да подхожда на вредите ", сподели Румен Радев. " По отношение на селскостопанската политика изцяло разбираме нуждата да предоставяме транспортни коридори за експорт на селскостопанска продукция от Украйна към трети страни, само че това не би трябвало да води до деформиране на българския пазар и до увреждане на ползите на нашите производители ", сподели президентът.

Той заяви още, че чакаме техническата помощ от Брюксел за опазването на българо-турската граница още през април.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР