Президентът Румен Радев нарече призоваването на премиера Кирил Петков във

...
Президентът Румен Радев нарече призоваването на премиера Кирил Петков във
Коментари Харесай

Радев: Миналото търси реванш и виждаме форма на институционално изнудване

Президентът Румен Радев назова призоваването на премиера Кирил Петков във Върховната касационна прокуратура „ институционално изнудване “.

Днес, на 9 февруари той ще се яви на разпит във ВКП дружно с началника на кабинета си Лена Бориславова, с цел да показа листата с имена на хора, свързани с корупцията у нас, и да попита държавното обвиняване до каква степен е стигнало с инспекциите и следствията против тях.

„ Вие си спомняте, че при връчването на проучвателния мандат, ясно заявих, че в случай че обединението не реализира пробив с решителни промени в правосъдната система, предишното ще потърси реванш. Това е форма на институционално изнудване “, сподели Радев пред публицисти в сряда.

Относно решението на Конституционния съд, че правосъдният министър може да желае от Висш съдебен съвет предварително освобождение на основния прокурор, президентът сподели, че Конституционен съд е удостоверил „ какъв брой несъстоятелно е решението на Висш съдебен съвет да отхвърли желае на Янаки Стоилов като неприемлив “.

Стоилов подаде искане до Висшия правосъден съвет за освобождение на Иван Гешев, когато беше длъжностен министър, само че Пленумът на Висш съдебен съвет отхвърли да прегледа отчета всъщност.

„ Остава въпросът дали е пригодно това болшинство във Висш съдебен съвет в морално и професионално качество. Аз съм черноглед в този състав Висш съдебен съвет да вземе рационално решение “, съобщи Радев по отношение на новия сигнал, който ще подаде Надежда Йорданова.

Той добави, че е рано да се дава оценка на работата на държавното управление, „ тъй като те работят в каскада от рецесии “. „ Процесът е сложен, грешките и разочарованията са неизбежни, сред президентството и изпълнителната власт има градивно съдействие. Аз чакам държавното управление да бъде доста намерено, транспарантно, с цел да снеме подозрения за подмолни решения и дейности “.

Относно „ златните паспорти “ и инспекциите на прокуратурата в три министерства и в Агенцията за вложения по сигнал на Движение за права и свободи, Радев съобщи, че „ златните паспорти са една порочна процедура, която би трябвало да се прекрати “.

„ Аз съм оторизирал Илияна Йотова да взима тези решения за българското поданство, тя инициира спомагателни противоположни инспекции на документите, които постъпват към нас. За даването на българско поданство – дано обърнем по-голямо внимание на това българите от нашите исторически общности зад граница да получават доста по-лесно паспорти, а не тези, които заявяват някакви обществени вложения “, съобщи президентът.

Той повтори и безапелационната си позиция, че преди да се даде начало на преговорния развой сред Северна Македония и Европейски Съюз, би трябвало македонските българи да бъдат вписани в тяхната Конституция.

„ Вие знаете, че откогато започнах да съставлявам България в Европейски Съюз, правата на македонските българи са във фокуса на всички евролидери – те започнаха да схващат позициите ни. Ние би трябвало да сме безкомпромисни, тъй като за права не се договаря “, сподели той.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР