Президентът Румен Радев наложи вето върху два параграфа от Закона

...
Президентът Румен Радев наложи вето върху два параграфа от Закона
Коментари Харесай

Президентът наложи вето на промените в закон, ограничаващи къмпингуването

Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху два параграфа от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, оповестиха от прессекретарията на президента.
В претекстовете си президентът декларира, че не се опълчва на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както категорично повелява член 55 от Конституцията, прокламиращ главното право на здравословна и удобна околна среда.
Според президента обаче, режимът за „ диво къмпингуване “ става по-рестриктивен, като се вкарват обилни ограничавания спрямо досегашния ред. Тази смяна е препоръчана сред двете гласувания на законопроекта, без публично разискване, което оставя без отговор редица въпроси.
Президентът акцентира, че рестриктивните мерки за „ диво къмпингуване “ по Черноморието са към този момент в закона, а местата, където ще може да се къмпингува, не са избрани.
Не са избрани и изискванията за прилагане и престой в тези места, т.е. няма ги стандартите и нормативите, които са категорично планувана в Конституцията гаранция за реализирането на главното право на чиста околна среда.
Освен рестриктивни правила, с измененията в закона се вкарват и строги наказания за тяхното нарушение. При неналичието на изясненост за потенциала на местата, позволени за разполагане на палатки, кемпери или каравани, не може изрично да се твърди, че е открита най-щадящата мярка за реализиране на стремежи резултат - опазването и възпроизводството на околната среда. Налага се извод за диспропорция сред строгите наказания към жителите и неналичието на суровост към дължимата грижа от страна на страната.
М О Т И В И
за връщане за ново разискване в Народното събрание на разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, признат от 44-то Народно заседание на 13 юни 2019 година
Уважаеми народни представители,
С признатия Закон за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗИД ЗУЧК) се вкарват условия за краткотрайно разполагане на палатки, кемпери или каравани (§ 2), както и административнонаказателна отговорност за тяхното нарушение (§ 9).
Не се опълчвам на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както категорично повелява член 55 от Конституцията, който прокламира главното право на здравословна и удобна околна среда. Спазването на такива нормативи и стандарти е гаранция за опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа и рационалното потребление на естествените благосъстояния на страната ни според чл.15 от Конституцията.
Регламентацията на досегашното „ диво къмпингуване “ е в по-либерален режим, отворен към близостта до природата, който е трябвало да бъде организиран със Закона за туризма или други закони. Със ЗИД ЗУЧК режимът става по-рестриктивен, като се вкарват обилни ограничавания спрямо досегашния ред. Тази смяна е препоръчана сред двете гласувания на законопроекта, без публично разискване, което оставя без отговор редица въпроси. Какъв е броят на лицата, които ще бъдат наранени от измененията? Ако всички притежатели на каравани, кемпери, фенове на палатки и други, отидат в съществуващите на категоризирани къмпинги по Крайбрежието, тъй като желаят да летуват по този метод на българското море, ще има ли място за всички тях? Правени ли са изследвания и планове за потенциала на категоризираните къмпинги? Без отговори на тези въпроси не може да се одобри, че новият рестриктивен режим е пропорционална мярка.
Освен рестриктивни правила, с § 9 от признатия закон се вкарват и строги наказания за тяхното нарушение. При неналичието на изясненост за потенциала на местата, позволени за разполагане на палатки, кемпери или каравани, не може изрично да се твърди, че е открита най-щадящата мярка за реализиране на стремежи резултат - опазването и възпроизводството на околната среда. Налага се извод за диспропорция сред високите и строги наказания към жителите и неналичието на суровост към дължимата грижа от страна на страната. Стандартите и нормативите към момента не са открити, както повелява Конституцията (чл. 55), само че високите санкции към този момент са написани в закона.
Конституцията изисква от жителите като тяхно главно обвързване да пазят околната среда (чл. 55, изр. 2), само че изисква и от страната да се ангажира в обезпечаването на опазването и възпроизводството на околната среда. Ограниченията за „ диво къмпингуване “ по Черноморието са към този момент в закона, а местата, където ще може да се къмпингува, не са избрани. Не са избрани и изискванията за прилагане и престой в тези места, т.е. няма ги стандартите и нормативите, като категорично планувана в Конституцията гаранция за реализирането на главното право на чиста околна среда.
Уважаеми народни представители,
По изложените претекстове практикувам правото си по член 101, алинея 1 от Конституцията на Република България да върна за ново разискване § 2 и 9 от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, признат от 44-то Народно заседание на 13 юни 2019 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР