Президентът Румен Радев изрази съболезнования на семейството, близките и колегите

...
Президентът Румен Радев изрази съболезнования на семейството, близките и колегите
Коментари Харесай

Радев: Идеалите на Алек Попов, заложени в творчеството му, ще бъдат светъл пример за поколенията

Президентът Румен Радев изрази съболезнования на фамилията, околните и сътрудниците на обичания български публицист и почитан член-кореспондент на Българската академия на науките Алек Попов , оповестиха от прессекретариата на президента. 

В съболезнователното си писмо президентът откроява забележителния гений и оригиналността в творчеството на Алек Попов, получило висока оценка и непрекъснато читателско внимание от публиката. „ През призмата на своя изчерпателен интерес към езика ни и заобикалящата ни реалност той успяваше да улови и съобщи нюансите на българската народопсихология, ловко анализирайки времето, в което всички живеем “, показва Румен Радев. 

„ Алек Попов остана напълно предан на идеята да отстоява висотата и смисъла на българската книжовност и просвета “, декларира президентът, като отбелязва уважението на обществото, креативните и университетските среди към писателя, както и влиятелните литературни награди и оценки, с които е почетен неговият принос към актуалната българска литература. „ Вярвам, че идеалите на Алек Попов, заложени в творчеството му, ще бъдат ярък образец за бъдещите генерации “, акцентира още президентът.

Българската академия на науките (БАН) заяви по-рано за кончината на писателя Алек Попов. Той е роден в София през 1966 година Завършил е Националната гимназия за антични езици и култури „ Константин Кирил Философ ” и българска лингвистика в Софийския университет „ Св. Климент Охридски ”. Автор е на романите: „ Мисия Туран “, „ Мисия Лондон “, „ Черната Кутия “, „ Сестри Палавееви в бурята на историята “, „ Сестри Палавееви по пътя към новия свят “; на есеистичната книга „ Спътник на радикалния мъдрец “, както и на редица сборници с разкази, измежду които „ Ниво за напреднали “, „ Митология на Прехода “, „ Телесни бурени “. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР