Президентът Румен Радев и служебният премиер Гълъб Донев изразиха съболезнования

...
Президентът Румен Радев и служебният премиер Гълъб Донев изразиха съболезнования
Коментари Харесай

Радев: Антон Дончев отстояваше духовните устои на българщината

Президентът Румен Радев и служебният министър председател Гълъб Донев показаха съболезнования на фамилията и околните на акад. Антон Дончев във връзка кончината на огромния български публицист и държавник.
Още по темата
 Почина Антон Дончев Виж още

" Магьосник на словото, рицар на книгата, страж на мъдростта - учен Дончев присъстваше в нашия свят със личната светлина на ерудит, публицист и държавник ", заяви президентът в съболезнователния си адрес.

Той отбелязва, че Антон Дончев е роден в Царство България, живял е в епохите на авторитаризма и демокрацията, само че остава правилен на себе си, възпявайки величието на българския дух, проповядвайки непобедимостта на вярата във времето.

" Отечеството ни се разделя със светла персона, чийто лиричен свят е образец за неизменност в отстояването на духовните устои на българщината. Личните ни срещи и оказаното ми доверие от негова страна ще бъдат въодушевяващ мотив да продължа да пазя достолепието на България ", показва още президентът в съболезнователния си адрес, оповестиха от прессекретариата му.

Гълъб Донев: Антон Дончев ни остави в завещание сказания за българската история

" Словото без сърце беше най-голямата тъга за изкусния държател на думите ", отбелязва служебният министър председател Гълъб Донев в съболезнователния си адрес до фамилията и околните на умрелия публицист и хуманист. " А в последно време боледуваше поради злостните думи, с които българи се обръщат против българи ", добавя той.

" Акад. Дончев ни остави в завещание сказания за българската история, в които и отсега нататък ще откриваме спасението от времената разделни ".

" Духовното наследство на писателя е в словото му, което ще ни учи на човещина и ще ни свързва мощно с българските ни корени. Ще ни липсва чистата искреност, с която разказваше хрониките на съвремието ни ", показва още министър председателят Гълъб Донев, представен от пресслужбата на Министерски съвет.

Авторът на романа " Време разделно " си отиде на 92 години вследствие на сърдечно заболяване. Прекарал е последните си дни в реанимацията на ВМА, а неразделно до него са били брачната половинка му и лекарският екип.

Поклонението е на 24 октомври от 10 ч. в Българска академия на науките и от 13:30 ч. в църквата " Света София ".  
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР