Президентът Румен Радев е подписал указа за обнародване на закона

...
Президентът Румен Радев е подписал указа за обнародване на закона
Коментари Харесай

Радев подписа Закона за здравето, но дава текстове на Конституционния съд


Президентът Румен Радев е подписал указа за обявяване на закона за изменение и допълнение на Закона за здравето, само че ще сезира Конституционния съд за текстове , които са в несъгласие с Конституцията. Това осведомят от президентството. Мотивите ще бъдат оповестени в идващите дни.

Като аргументация за подписването на указа от институцията показват това, че страната е длъжна да не позволява спиране на обществената и икономическа поддръжка за пострадалите от рецесията при растяща безработица и загуба на приходи.

Държавният глава Румен Радев неведнъж е призовавал виновните институции към планувано и управляемо излизане от изключителното състояние . Липсата на проект от страна на Министерски съвет е довело до приемането на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето в последния вероятен миг и то с неразбираеми и спорни разпореждания.
 Законодателен вакуум позволява през днешния ден работата на молове, фитнеси и ясли
Законодателен вакуум позволява през днешния ден работата на молове, фитнеси и ясли

България не е в изключително състояние

Държавният глава обаче ще сезира Конституционния съд за избрани текстове, които са в несъгласие с Основния закон, следвайки своята поредна позиция да пази Конституцията и главните права и свободи на жителите.

Припомняме, от през днешния ден изключителното състояние в страната не е в действие. Едва през вчерашния ден късно вечерта обаче депутатите гласоподаваха и одобриха промени в Закона за здравет о, с които Министерски съвет ще може да афишира изключителна епидемиологична конюнктура, тъй че ограничения за предотвратяване и ограничение на ковид сега и други епидемии в бъдеще да могат да бъдат налагани.
 Удължават ограниченията с най-малко два месеца
Удължават ограниченията с най-малко два месеца

Със законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето

Властта реши да се откаже от оповестяване на нов период на изключително състояние , с цел да се успокои психически обществото. Първоначалният вид, който бе препоръчан, бе здравният министър да постанова със заповеди ограничения по предложение на основният хигиеничен контрольор. В следствие бе препоръчано, с оглед пълномощията и отговорностите, това въпреки всичко да се случва с решение на Министерски съвет .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР