Президентът Румен Радев е обсъдил в телефонен разговор с унгарския

...
Президентът Румен Радев е обсъдил в телефонен разговор с унгарския
Коментари Харесай

Румен Радев и президентът на Унгария обсъдиха мерките за преодоляване на последиците от COVID-19

Президентът Румен Радев е разискал в телефонен диалог с унгарския си сътрудник Янош Адер подхванатите ограничения за по-бързо превъзмогване на обществените и стопански последствия от ковид. Българският държавен глава е удостоверил поканата към с Адер да посети страната ни през есента на 2020 година, когато България и Унгария означават 100-годишнината от установяването на двустранни дипломатически връзки.

Радев е откроил опцията за задълбочаване на двустранното партньорство в науката, приложните проучвания, в това число при създаването на респираторни апарати. И България, и Унгария организират сполучливи изследвания и могат да обединят напъните си в тази тенденция. Държавният глава е подчертал устрема на страната ни да премине от експорт на персонални защитни средства към произвеждане и износ на високотехнологични артикули.

България има интерес да употребява опита на Унгария и за рационализиране на политиката си за привличане на вложители в областите на осведомителните и информационните технологии, нововъведенията и производства с висока добавена стойност, е подчертал още президентът. Само през 2018 година в Унгария са осъществени към 100 огромни капиталови плана, на обща стойност 4,3 милиарда евро, най-вече в браншове с висока добавена стойност и високо софтуерно равнище, които предизвикват разкриването на високоплатени работни места. Развитието на тези браншове благоприятства икономическия растеж, който доближава 5%, както и износа на Унгария от 105 милиарда евро за 2018 година

По време на диалога българският държавен глава е благодарил на своя маджарски сътрудник за поредната и кардинална политика на Унгария към българската общественост в страната, която може да бъде за образец в Европа. Разменени са били отзиви и за политиката на двете страни за запазване на връзките с националните общности в чужбина и за запазване на тяхната национална еднаквост, роден език и просвета.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР