Президентът Румен Радев е авторитет, който може да се намесва

...
Президентът Румен Радев е авторитет, който може да се намесва
Коментари Харесай

Александър Маринов: Президентът не е резервна гума на новия кабинет

Президентът Румен Радев е престиж, който може да се намесва във властта без да нарушава конституцията - със съвет, с поддръжка, в това число като залага името си към избрани инициативи и политики, за които самото президентство работи от дълго време.

Така проф. Александър Маринов, ръководител на Стратегическия съвет към президента разяснява офанзивите против Румен Радев за намесата му в ръководството на страната.

В " Говори в този момент " Маринов посочи, че от позиция на присъединяване си във властта Румен Радев извършва прецизно конституцията.

Друг е въпросът обаче за въздействието, което може да има един политик или държавен глава, разяснява Александър Маринов. По думите му това въздействие е артикул на мястото и престижа на президента в обществото, което самичък е извоювал с делата си, а резултатите от изборите са го потвърдили.

" Тук няма пети детайл. Президентът не е аварийна гума на това държавно управление. Нещо повече – Румен Радев съобщи, че ще се отнася към всяко държавно управление по един и същи метод – според от това което прави или не прави, тъй че нещата са напълно ясни. " - сподели Маринов.

Според ръководителя на стратегическия съвет към президента Румен Радев е заложил името си за постигането на избрани цели и правила. И всяко държавно управление, което работи в тази посока, е натурален съдружник.

" Ако президентът види, че държавното управление прави нещо неправилно или в противоречие със заложените цели, той ще им го каже - доколкото го познавам. " - сподели още Маринов.

Според него главният фактор на стабилността на държавното управление е, че всички сътрудници доста добре схващат, че няма рационална опция.

" Че държавно управление би трябвало да има, че би трябвало да се потисне егото – партийно и персонално, и би трябвало да дадем образец за кооперативност, която не се основава на късогледа политическа полза, а е подчинена на това да бъдат реализирани нужните на обществото резултати. " - посочи Маринов - " Това е доста огромно предизвикателство. Много от дълго време не сме имали такова държавно управление и доста хора се съмняват, че то ще има резултати. Но – дано да се опитаме. "

Личното му мнение е, че колкото по-дълго сътрудниците останат в съдружното държавно управление и колкото повече работа свършат, толкоз по-големи са възможностите им да напреднат политически. Според него е рационално участниците в новата коалиция да не позволяват разединение поради вътрешнопартийна полза най-малко до локалните избори.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР