Президентът Румен Радев даде на служебния премиер Димитър Главчев срок

...
Президентът Румен Радев даде на служебния премиер Димитър Главчев срок
Коментари Харесай

НА ЖИВО Среща на президента с кандидата за премиер Димитър Главчев за връчване на мандата за съставяне на кабинет

Президентът Румен Радев даде на служебния министър председател Димитър Главчев период от 7 дни да сформира длъжностен кабинет.

" Въпреки, че няма избран период, с цел да се спестят средства посредством съвместяване на парламентарните избори и тези за Европарламент, смятам, че този мандат би трябвало да бъде изпълнен до 7 дни ", заръча Радев на новия длъжностен министър председател, който одобри в президентството.

" Иска ми се да разясня повече конституционните промени, защото събитията от последните дни бяха показателни и разкриха в огромна степен тяхната неплатежоспособност, в която се убедиха даже и създателите на тези промени ", сподели още президентът.

По думите му партиите са създали това " чисто механично ", без да отчетат някои обикновени положения.

" За да се нагърбиш с ръководството на страната и то в миг на такава политическа рецесия, напълно не е задоволително. Да си част от държавната администрация и да смениш своя офис с този на министър-председателя. Следва да имаш най-малкото вътрешна психическа настройка и подготвеност да се заемеш с тази извънредно сложна задача ", разяснява президентът.

Според него страната ни се е оказала на прага на конституционна рецесия, тъй като без да се сформира държавно управление няма по какъв начин да преминем и към провеждането на предварителни избори.

Радев благодари на всички претенденти за длъжностен министър председател, които са се отзовали на поканата му за диалог.

" Разбирам и почитам претекстовете от професионално и персонално естество, което те споделиха пред мен, с цел да аргументират своето отвращение или неспособност да заемат този виновен пост. И скърбя за сложната обстановка, в която те бяха сложени, както те самите споделиха, без въобще и да са мислели за нея ", сподели президентът.

Той благодари на ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев, който по думите му единствен е приел да се нагърби с тази виновна задача.

" Аз ще Ви чакам най-късно идната събота със състав на длъжностен кабинет. Тогава ще поканя и представители на парламентарните групи за осъществяване на наложителните съвещания ", изясни президентът.

По думите му конституционните промени са ориентирани към това изцяло да се отстрани въздействието на президентската институция в съставянето на служебното държавно управление.

" Аз ще се съобразя с тези положения, тъй като постоянно съм се управлявал от прецизното осъществяване на Конституцията ", сподели той

Очаквайте детайлности!
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР