Президентът Румен Радев благодари на италианския си колега Серджо Матарела

...
Президентът Румен Радев благодари на италианския си колега Серджо Матарела
Коментари Харесай

Радев благодари на Серджо Матарела за интензивния обмен в областта на сигурността и отбраната

Президентът Румен Радев благодари на италианския си сътрудник Серджо Матарела за интензивния продан в региона на сигурността и защитата, както и за систематичната поддръжка на Италия за нашето участие в Шенгенското пространство. Той благодари на Матарела за това, че е приел поканата да посети България в годината, в която означаваме 145 година от определяне на дипломатическите връзки сред двете страни, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Ние извънредно високо ценим връзките си с Италия, които са пример за партньорство и другарство, и взаимно доверие, построени на хубавичко основа на обичайно другарство сред народите ни и дългогодишен културен продан ", сподели президентът Румен Радев в изказването си след пленарни диалози и среща „ на четири очи “ с президента на Италия Серджо Матарела..

Проведохме диалози по необятен набор въпроси и този своевременен продан на мнение е съответстващ в подтекста на растящите провокации, добави той. Италия е водещ външно-търговски и капиталов сътрудник на България, сподели още президентът Радев и добави, че двамата са декларирали решителността си да продължат да работят за разширение на икономическото съдействие и увеличение на капиталовото наличие на Италия и на стокообмена, който през последните години бележи забележителен растеж.

Радев акцентира смисъла, което двамата отдават най-много на съдействието в региона на науката, образованието и културата като принадлежности за одобряване на традициите на другарство сред двата народа.

Държавният глава обърна внимание и на това, че Италия одобри ролята на рамкова страна в построяването на многонационалната бойна група на нашата територия и увеличаване на задачата за отбрана на българското небе. Нашите общи старания са израз на нашата увереност и споделена отговорност за укрепването на възпиращия и защитителен капацитет на Алианса и усилване на сигурността в Източния фланг на НАТО и Черноморския район, добави той. Надграждането на връзките ни в сигурността, в това число и в развиването на общи планове и съдействие в региона на военната промишленост, е от особена значимост в границите на днешния подтекст на растящи провокации пред Европейски Съюз и НАТО, добави той.

Радев акцентира и значимата роля на Италия за реализацията на паневропейския Коридор номер 8. По думите му двамата с президента Матарела считат, че това е стратегически план, свързващ страните ни през Западните Балкани. Проект, който дава доста по-добра съгласуваност, способства за икономическото развиването на всички страни от района и който способства за съдействието сред Европейски Съюз и НАТО във връзка с военната подвижност, добави президентът Радев.

Радев благодари за поддръжката на Италия за пълноценното участие на България в Шенгенското пространство и за присъединението ни към еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и раз. По думите му с Матарела са разискали и въпросите пред Европейски Съюз в подтекста на растящото предизвикателство пред Съюза и означи, че позициите на двамата по тези тематики съответстват.

По отношение на миграцията президентът Радев напомни, че двете страни са на първа линия и споделят убеждението за нуждата от единна европейска политика по въпросите на миграцията. С Италия работихме редовно за изработването на такава политика, която да търси баланс сред взаимност и отговорност и приветстваме решението на Европейския парламент за Пакта за леговище, който дава доста по-голяма поддръжка на страните от първа линия и признание на обстоятелството, че проблемите с миграцията са проблеми на всички страни от Европейски Съюз и ще бъдат решени, когато всички страни одобряват, че това е общ проблем.

Италия и България са едни от най-горещите последователи за разширение на Европейски Съюз както в посока Западните Балкани, по този начин и в посока Украйна, Молдова и Грузия, сподели още президентът. По думите на Радев разширението е значим политически фактор за гарантиране на непоклатимост в нашия район, на политическа непоклатимост и икономическо развиване, само че катализаторът, който се явява като резултат от изострената среда за сигурност и геополитическите промени не следва да бъде водещ фактор в процеса на това разширение.

Радев счита, че водещият фактор би трябвало да остане правилото на личните заслуги, тъй като единствено по този начин може да се прояви трансформационната мощ на процеса на разширение, да реализираме икономическа непоклатимост и конкурентоспособност на целия район.

Двамата президенти Радев и Матарела са разискали и тематиката за Украйна, задълбочаващата се рецесия в Близкия Изток и нуждата от намиране на заслужено и стабилно решение, което да носи мир за района и да подсигурява мир и сигурност в Европа.

Президентът на Италия Серджо Матарела удостовери дълбокото другарство, което свързва двете страни и изрази вяра напълно скоро да се анулират рестриктивните мерки по сухопътните граници, с цел да може България пълноценно да влезе в Шенген. Матарела увери, че Италия ще направи всичко, което е по силите ѝ, с цел да форсира този развой.

Матарела уточни, че на следващия ден имат желание да посетят военната база в Ново село. Това е батальон, формиран от представители на разнообразни страни и уговорките, които сме поели, имаме намерение да ги доведем до дъно, тъй като разрастването и укрепването на взаимоотношенията ни би могло да докара до по-голяма обща сигурност в Европейски Съюз, добави президентът Матарела. Държавният глава на Италия се причисли към думите на президента Радев, че Европейски Съюз би трябвало да взима решения, съответни на времето, в което живеем, които да затвърдят мястото на Европа като основен фактор в интернационалната политика.

Двамата споделихме много визии, свързани с миграцията, сподели още президентът Матарела. По думите му Италия и България са уверени, че би трябвало съществено да се следи този феномен и Европейски Съюз по обединен метод да взима решения във връзка с разрешаване на проблемите, свързани с миграционния поток.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР