Президентът Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че доставките на руски газ

...
Президентът Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че доставките на руски газ
Коментари Харесай

Ердоган разкри защо ще плаща за руски газ в рубли

Президентът Реджеп Тайип Ердоган удостовери, че доставките на съветски газ за Турция ще бъдат плащани в рубли, оповестяват през днешния ден турските медии, представени от Франс прес.

" Положителен аспект от нашето посещаване в Сочи, е че се договорихме с господин Путин за рублата. Ако бог даде, нашата търговия в рубли ще донесе изгоди и за Турция, и Русия ", сподели Ердоган пред публицисти в самолета при завръщането си нощес от срещата с съветския президент Путин, състояла се през вчерашния ден в Сочи.

Двамата президенти са се договорили доставките на съветски газ за Турция да бъдат " отчасти плащани в рубли ", заяви съветският вицепремиер Александър Новак нощес.

Ердоган не посочи размера на бъдещите транзакции в рубли.

Русия се пробва от месеци да наложи своята валута в интернационалните разплащания на фона на невижданите стопански наказания на Запада против Москва поради нахлуването й в Украйна, отбелязва Франс прес.

Въпреки че бързо осъди съветската атака, Турция избра неутралитет и не се причисли към западните наказания против Москва.

През 2021 година Русия покриваше към една четвърт от вноса на нефт в Турция и 45% от покупките на природен газ.

Плащането за съветски газ, даже отчасти, в рубли може да разреши на Турция да не понижава в допълнение своите валутни запаси в долари.

Ердоган сподели още, че пет турски банки работят за разширение на потреблението в Турция на съветската разплащателна система Мир, като добави, че това ще бъде облекчение за съветските туристи в страната, добавя турският информативен уебсайт ТРТ.

По време на нашата среща разменихме концепциите за по-нататъшното развиване на нашето икономическо съдействие. По-рано си поставихме за цел търговия от 100 милиарда $. В тази посока желаеме да развиваме нашето съдействие в областите като енергетика, търговия, туризъм и земеделие, сподели още Ердоган, представен от Анадолската организация.

Той уточни, че е поканил съветския водач да организира среща с украинския президент Володимир Зеленски в Турция.

Още един път подсетих на Путин, че можем да бъдем домакини на срещата му със Зеленски. Ще продължим да подобряваме нашия разговор с нашия черноморски комшия Русия във всички области, с цел да допринесем за районния и световния мир, посочи турският президент

Ердоган уточни още, че са разискали с Путин стъпките, които да бъдат подхванати против терористичните организации в Сирия и да се заели да подхващат нужните ограничения за опазване на териториалната целокупност на Сирия, осведоми Анадолската организация.

От 2016 година Турция организира няколко интервенции в Северна Сирия, с цел да прочисти региона край турската граница от терористи от групировката " Ислямска страна " и от бойци на сирийската кюрдска милиция Сили за отбрана на народа (СЗН, които съгласно Анкара са свързани с ПКК), измежду които " Ефратски щит " (2016 г.), " Маслинова клонка " (2018 г.) и " Извор на мира " (2019 г.). Кюрдската работническа партия, която води въоръжена битка против турската страна от 1984 година, се преглежда като терористична организация от Анкара, Европейски Съюз и Съединени американски щати.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР