Президентът Радев опита да внуши, че поевтиняването на горивата се

...
Президентът Радев опита да внуши, че поевтиняването на горивата се
Коментари Харесай

Думите на президента Радев не се потвърждават: Спадът на цената на горивата в България не се дължи на служебното правителство

Президентът Радев опита да внуши, че поевтиняването на горивата се дължи на работата на служебното държавно управление.

Според инспекция на " Свободна Европа " изказванието му не дава отговор на истината. 

Президентът отдаде намаляването на цената на бензина на напъните на служебното държавно управление и на срещата си с управлението на съветската петролна компания " Лукойл ", която господства пазара в България. Цената в действителност върви надолу, само че дали заслугата е на назначеното от Радев служебно държавно управление?

Първо се срещна с управлението на " Лукойл ". После сподели, че цената на техните бензиностанции към този момент е по-ниска и даде обещание още резултати с думите, че " това е началото на процеса ". Началото на процеса беше неговата среща с шефовете на съветската компания, която е главният състезател на българския пазар на бензин и дизел.

Така президентът Румен Радев изпрати обръщение, че цените на горивата стартират да поевтиняват с помощта на положените старания - от него и от назначеното от него служебно държавно управление, както и поради благосклонността на съветската " Лукойл ".

„ Може би сте видели цената на бензина е под 3 лева на бензиностанциите на „ Лукойл “ и това е началото на процеса “, сподели в събота президентът, като свърза това с дейностите на държавното управление, които по думите му са довели и до преодоляване на равнищата на инфлацията и понижената цена на газа за октомври.

Свободна Европа ревизира обстоятелствата и беседва с специалисти. Проверката сподели, че не е правилно, че дейностите на държавното управление са довели до понижаването на цените. Освен това нито в събота, нито в неделя, нито в понеделник междинните цени на бензиностанциите на съветската компания в страната не бяха под 3 лева за литър от най-масовия бензин, А95.

Според икономиста Красен Станчев именно изненадващата среща с " Лукойл " е повода за изявлението на Радев. Той явно търси някакво опрощение на доста странното посещаване.

За икономиста Лъчезар Богданов пък понижението на цените на горивата за България в действителност е малко и закъснява. Това е по този начин, тъй като рафинерията на „ Лукойл “ е сложена в извънредно удобна обстановката поради контрактуваните от държавното управление на Кирил Петков през май изключения от европейското ембарго на съветски нефт. България ще има право да внася съветски нефт по море още две години.

А дали цената пада поради дейностите на държавното управление? Всъщност понижение има в цяла Европа, където държавните управления не са служебни. Според Станчев и Богданов наклонността за понижаване на цените в множеството страни се дължи на положението на световните пазари и доставките на нефт. Спадът в България е разследване точно от тoва и няма общо с дейностите на кабинета на президента.

Продължение в 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР