Президентът Радев може да удължи живота на Народното събрание, но

...
Президентът Радев може да удължи живота на Народното събрание, но
Коментари Харесай

Политолог с прогноза - кога най-рано ще има редовен кабинет


" Президентът Радев може да удължи живота на Народното събрание, само че не безпределно. Реална дата за осъществяване на предварителни парламентарни избори е първата половина на месец март ", такава прогноза направи пред уеб страницата " Дивидент " политологът Димитър Ганев от Изследователски център " Тренд ". Според него няма опция партиите в 48-ото Народно заседание да се схванат и да излъчат постоянно държавно управление. 

" Прави усещане, че имаме ситуационни болшинства, без да има ясно обособено такова, което да диктува дневния ред и да постанова своята воля. Под ситуационни болшинства имам поради следното: Имахме една коалиция " Рашидов ", сред ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Български напредък ", която го избра за ръководител на Народното събрание. Сега имаме обединението " хартиена бюлетина " - ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Във времето ще се видят и други обединения ", коментира Ганев. 
-->
По думите му нито една от обединенията не желае да влиза в дълготраен ангажимент с други обединения и да има ясно болшинство, даже и без да излъчва постоянен кабинет. Това е по този начин, тъй като сметката, която си вършат партиите е, че по-вероятни са предварителни избори през февруари-март и това безспорно ги тласка към решение на някакви съответни проблеми за политическо позициониране, в сравнение с да се водят диалози всъщност. 

Консултациите при Радев

Според Димитър Ганев консултациите на " Дондуков " 2 са официални. " Конкретен резултат не чакам. Единственият резултат от тези диалози е, че въпреки всичко се дава опция на Народното събрание да работи ".

И добави:  " Ако " Продължаваме промяната " влезе в коалиция с ГЕРБ-СДС, това би било злополука за Петков и Василев, тъй като още на другия ден половината й електорат ще си тръгне. За ГЕРБ една коалиция с Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Български напредък " също няма да се схване добре. Това ще е коалиция без начален заем на доверие, непопулярна, която ще остави " Продължаваме промяната " и " Демократична България " в съпротива, а те са сложна съпротива ".  

ГЕРБ-СДС да поддържат мандат на " Продължаваме промяната "?

Според Ганев такава поддръжка също няма по какъв начин де се случи, макар че специалисти разясниха сходен вид през седмицата. Той е на  мнение, че ГЕРБ-СДС не биха го създали, защото се чака да има нови предварителни избори, а сходна крачка встрани би отчупила част от последователите им.

Може ли да чакаме изненади на идващите избори?

Политологът показа, че все още не се вижда опция за поява на нова политическа мощ, която да размести съществено електоралните пластове.

" Дори и да имаме подобен резултат на едни нови избори въпреки всичко те ще основат нова политическа обстановка в страната. Общественият напън за сформиране на кабинет ще бъде доста по-силен и тогава алените линии, които се слагат от някои партии ще поизбледнеят и те ще станат по-конструктивни и консенсусни ".

Според Ганев при възможни нови предварителни избори през месец февруари или март идната година, шансът за сформиране на държавно управление ще е по-голям.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР