Президентът предупреди, че страната може да загуби пазарен дял поради

...
Президентът предупреди, че страната може да загуби пазарен дял поради
Коментари Харесай

Изтича през пръстите. Русия рискува да загуби източник на печалба

Президентът предизвести, че страната може да загуби пазарен дял заради договорката ОПЕК+. Опитвайки се да поддържат високи цени, членовете на обединяването непрестанно понижават производството, само че други се възползват от това. На първо място, Съединени американски щати създават планове за шистов рандеман. Как Москва може да резервира пазарните си позиции и приходи?

Петролни гратисчии

Според отчета на ОПЕК през януари износът на нефт от Русия и Централна Азия е намалял с 0,2%, през системата на “Транснефт ” - с 4,6%. Спад се следи във всички пристанища като се изключи Приморск.

Доставките през тръбопровода " Дружба " понижават с 22% по отношение на януари 2023 година Въпреки че общият експорт на петролни артикули се е нараснал с съвсем пет % през месеца, през годината той е намалял с към 20 %.

Петролният съюз обаче предвижда нарастване на търсенето на черно злато през 2024-2025 година „ Основно заради растежа на производството в Китай и Индия “, изяснява Михаил Хачатурян, доцент от катедрата за стратегическо и новаторско развиване на Финансовия университет.

Водещият специалист на Фонда за национална енергийна сигурност Игор Юшков обръща внимание на дейната „ моторизация “ в тези страни. В Китай електрическите коли стават все по-популярни, само че от ден на ден се продават стандартни с мотори с вътрешно горене. Индия има голям капацитет в това отношение - пазарът ще има дълго време да пораства, както и търсенето на гориво.

Доцентът от катедрата по стопанска система на Руския стопански университет Александър Тимофеев счита, че потреблението ще нарасне с 15 на 100 и основно заради Африка.

Засега обаче ОПЕК+ би трябвало да създава все по-малко. „ Целта е да спечелим повече, само че въпреки това това играе в интерес на страните, които не са членки на обединяването, в това число Съединени американски щати “, показва Юшков. Шистовите планове са скъпи; осъществяването им изисква високи цени на суровините, в противоположен случай доста от тях ще изгубят доходност. " Оказва се, че те, като гратисчии, се възползват от напъните на ОПЕК+: уголемяват производството, пускат в употреба нови мощности. Не можем да понижаваме производството за неопределен срок, имаме потребност от тези доходи, с цел да попълним бюджета ", изяснява специалистът.

Търсене на излаз

Въпреки очевидните опасности договорката ОПЕК+ донесе изгоди на Русия. Първият заместник-министър на енергетиката Павел Сорокин посочи: за осем години - 30 трилиона рубли. " Това е почти две трети от обществените разноски за този бюджетен интервал. Тоест в действителност даде на страната доста огромни средства ", сподели той на среща на Владимир Путин с спечелилите в състезанието " Лидерите на Русия ".

Схемата към момента е в действие. Благодарение на общите старания “Брент ” остава над 80 $ за барел. Разбира се, има избрани компликации с дисциплината. " Периодично обособените страни създават повече от квотите си. Обикновено това се дължи на плануваното пускане на нови мощности ", споделя Юшков. " Когато това се случи, нарушителите са принудени с разнообразни принадлежности да се върнат към нормата. Така че казусът може да бъде решен ”, добавя специалистът.

Ще зародят съществени проблеми, в случай че огромни играчи – Русия или Саудитска Арабия – се заемат с сходно нещо. Тогава целият съюз ще се разпадне, предизвестяват анализаторите. Всички ще стартират да добиват и продават оптимално, това ще докара до свръхпредлагане на продукта в целия свят и бърз спад на цените. Повечето планове ще изгубят рентабилност; единствено най-ефективните ще оцелеят. Според Хачатурян към този момент при 40-50 $ за барел петролна рецесия ще настъпи освен в Съединени американски щати, само че и във всички страни производителки.

Нищо от себе си

Експертът счита, че стимулирането на вътрешното ползване и развиването на преработката е единственият метод за увеличение на приходите от нефт.

„ Именно петролни артикули с висока добавена стойност са в огромно търсене на пазара през днешния ден “, споделя Хачатурян. Това ще отнеме време, не би трябвало да се чака доста поевтиняване на горивата на вътрешния пазар. Въпреки това, в случай че държавното управление предприеме превантивни ограничения за стимулиране, цените на горивата могат да паднат с три до пет % през годината.

Необходимите принадлежности за това са налични, в това число демпферен механизъм. " По създание това е разликата сред цените, които страната желае да види в страната, и това, което компанията може да завоюва от износа. Чрез смяна на по-бавните заплащания управляващите контролират пазара ", изяснява Юшков.

На процедура бензинът на практика не поевтинява. Механизмите за задържане, преди всичко, не му разрешават внезапно да нарастне.

Правилният път е сложният

Анализаторите виждат решение на казуса в коригирането на формата ОПЕК+. " Важно е да се реагира неотложно на измененията в търсенето. Ако има потребност от спомагателни доставки на пазара, обединяването няма време да отговори и други се възползват от това. Необходимо е да се създаде механизъм, който разрешава да освен да понижим размерите, само че и да ги възвърне “, акцентира Юшков.

Вътрешният пазар изисква усъвършенстване на логистиката – автопарк, разноски за застраховки. Въпреки че промишлеността работи със сенчести превозвачи, те компенсират рисковете с високи цени. При застрахователите е същото. Най-доброто нещо е да построят лични танкери. Включително мразовит клас за северни направления.

Освен това е належащо да се поправя платежната система, с цел да получите заплащане в най-удобната валута. Юшков сочи юана. „ Купуваме доста артикули от Китай, тъй че имаме защо да харчим техните пари “, изяснява той.

Освен това е значимо да сме наясно със схемите за препродажба на съветски нефт и да структурираме износа по подобен метод, че да извлечете оптималната облага.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед15132Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед66278Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед73365Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед42057Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед21453Недялко Недялков: ГЕРБ стачкува против себе си! Няма съпротива - тя играе напълно в дневния ред на властта!Алтернативен Поглед164126Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед128019Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед95417Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед90945Мария Захарова с топли думи към българския народ з
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР