Президентът подписа указ за прекратяване на правомощията и освобождаване от

...
Президентът подписа указ за прекратяване на правомощията и освобождаване от
Коментари Харесай

Президентът подписа указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на МВР Живко Коцев

Президентът подписа декрет за преустановяване на пълномощията и освобождение от служба на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.
 
Във връзка с решение на Министерския съвет от 9 април 2024 година президентът  Румен Радев днес  издаде декрет, с който приключи пълномощията и освободи от служба основния секретар на Министерството на вътрешните работи  Живко Коцев.

На 4 април Коцев  разгласи, че напуща поста по лично предпочитание. Тогава той стимулира решението си с това, че е решил да продължи реализацията си отвън редиците на Министерство на вътрешните работи.

" През последните седмици мислих съществено дали да приключа професионалния си път в системата на Министерство на вътрешните работи. Направих равносметка на постигнатото, триумфите и несгодите. Прецених, че съм вложил задоволително сили и сила в работата в услуга на обществото ", това съобщи внезапно подалият оставка основен секретар на Министерство на вътрешните работи по отношение на решението си да напусне системата.

" Професионалната ми биография досега е обвързвана напълно с Министерство на вътрешните работи. В този смисъл решението ми е мъчно. В същото време е елементарно, тъй като напълно почива на вътрешното ми разбиране. Ще продължа реализацията си в друга сфера на публичния живот. На хилядите почтени служители на реда, пожарникари и спасители благодаря от цялото си сърце за дългогодишната ни взаимна работа. Знам какъв брой е мъчно в комплицирана обстановка да запазите мотивацията и силата си. Пожелавам Ви здраве, храброст и увереност. Поклон пред ежедневния Ви неотклонен труд! Нека триумфът постоянно съпътства всички сегашни и бъдещи чиновници на Министерство на вътрешните работи! ", съобщи тогава той. 

Ден по-късно основният секретар разгласи, че отдръпва подадената си оставка, която била предизвикана и подадена под натиск.

" Заставам пред вас с ясното схващане и воля да отдръпва своята подадена оставка, тъй като тя не е мой персонален акт. Тя беше предизвикана и подадена под голям психически и честен напън ", съобщи Коцев на ексклузивен брифинг от Министерския съвет в наличието на премиера в оставка Николай Денков. 

" Виждам какво се случва в системата на Министерство на вътрешните работи. Аз самият съм чиновник повече от 30 години. Кариерата ми е минала в правоохранителните структури. Първоначалната ми реакция бе на голямо отчаяние, засегнатост и болежка за отношението към мен. Забелязвам, обаче, че срещу мен се развива грозна акция. Срещу мен стои сериозна войска, която желае да ме дискредитира като персона, като експерт. Мен и моите близки ", уточни той.

Премиерът в оставка Николай Денков потвърди всичко казано от Коцев и добави:  " Познавам професионализма на господин Коцев и знам, че е отдаден на работата си. Поисках персонална среща с него, като организирахме много дълъг и прям диалог, в който се оказа, че всъщност той е подал тази молба за овакантяване под напън, както от страна на министъра на вътрешните работи, по този начин и от страна на много високопоставени лица в прокуратурата ", посочи Денков и посочи, че за обстановката е осведомен и президентът Румен Радев:  " При това състояние се разбрахме, че аз няма да придвижа процедурата по уволнението всъщност. Така че ви осведомявам, че няма да бъде придвижена тази процедура и президентът знае, а и е склонен, че при тази обстановка не е редно ".

Живко Коцев удостовери и появилата се информация, че от ДАНС са правили обиск в дома и офиса му заради акцията в агенция  " Митници ”.

" На 3 април бях поканен да спомагам на формирано наказателно произвеждане. Явих се в КПКОНПИ и прокуратурата, след което на по-късен стадий бяха осъществени определени процесуални действия в служебното ми помещение и дома ми. Всичко останало, което се твърди във връзка колосални финансови и парични средства и други нелепи изказвания, не дава отговор на истината ”, безапелационен бе той.

На 8 април акад. Николай Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев. 

Ръководителят на Наказателната гилдия на ВКС разпореди преписката, формирана по сигнал на министър-председателя в оставка, да бъде предадена за разглеждане по компетентност на прокурора за следствие на закононарушения, извършени от главния прокурор или заместител на основния прокурор.

В претекстовете на разпореждането на Върховен касационен съд се споделя, че в писмото на акад. Денков от 8 април са посочени обстоятелства и условия, станали му известни при осъществяване на служебните му отговорности на министър-председател и които пораждат основателни подозрения за вероятно осъществяване на закононарушение от и. ф. основен прокурор Борислав Сарафов:  " Излагат се изказвания, че на 3 април по отношение на Живко Коцев от страна на и. ф. основен прокурор е оказан психически напън да подаде оставка от заеманата от него служба като основен секретар на Министерство на вътрешните работи, с присъединяване на административния началник на СГП и в наличието на нейния заместител и на ръководителя на Комисията за противопоставяне на корупцията ".

Към писмото е приложение заверено копие от документ, подписан от Живко Коцев, адресиран до премиера на България, в който също се твърди оказване на психически напън за подаване на оставка.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР