„Президентът не мотивира своя указ, просто изрази становище защо е

...
„Президентът не мотивира своя указ, просто изрази становище защо е
Коментари Харесай

Огнян Герджиков: Президентът Радев не мотивира своя указ, просто изрази становище

„ Президентът не стимулира своя декрет, просто изрази мнение за какво е отказал да подпише – поради неналичието на състезателност. Но това не е задоволително съображение. Не виждам никакви нарушавания на процедурните правила “. Това съобщи пред БНР професорът по гражданско и комерсиално право, някогашен ръководител на Народното събрание и някогашен длъжностен министър председател Огнян Герджиков, във връзка върнатото от Румен Радев решение на Висшия правосъден съвет (ВСС) за избор на Иван Гешев за основен прокурор.

Проф. Герджиков добави, че "законът планува правна опция изпълнителната власт в лицето на министъра на правораздаването да издигне кандидатура за основен прокурор. Тази опция може да се реализира, може и да не се реализира. Това към този момент е персонален избор на министъра. Може би обаче това решение не е най-хубавото, само че то съществува “.

Според проф. Огнян Герджиков няма спънка Висш съдебен съвет да се събере и да прегласува решението си: „ Възможно е Висш съдебен съвет да върне процедурата на по-предишен стадий, доколкото знам, само че аз считам, че предвид на безапелационното гласоподаване във Висш съдебен съвет първия път резултатът ще бъде същият “.

На въпрос дали има съображение да бъде питан Конституционният съд по тази тематика, в случай че към този момент се е произнесъл по тази тематика, проф. Герджиков съобщи, че това би било „ удар във въздуха “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР