Президентът на Зимбабве Мнангагва печели втори мандат в спорен вот

...
Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва спечели втори мандат, съобщиха представители
Коментари Харесай

Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва спечели втори мандат, съобщиха представители на изборите в събота, но опозицията отхвърли резултата от вота, който според международни наблюдатели не отговаря на демократичните стандарти.

80-годишният Мнангагва спечели 52,6 процента от бюлетините срещу 44 процента за основния съперник Нелсън Чамиса, 45-годишен, според официалните резултати, обявени от Избирателната комисия на Зимбабве (ZEC).

„Мнангагва Емерсън Дамбудзо от ZANU- Партията PF се обявява за надлежно избран президент на Република Зимбабве“, каза председателят на ZEC Джъстис Чигумба пред журналисти.

Зимбабвийците отидоха до урните, за да изберат президента и законодателния орган в сряда и четвъртък в избори, помрачени от закъснения, които предизвикаха обвинения на опозицията в манипулиране и потискане на избирателите.

Президентските резултати бяха приветствани от празничните възгласи на няколко привърженици на управляващата партия на мястото на пресконференцията.

Но Promise Mkwananzi, говорител на Гражданската коалиция за промяна (CCC) на Chamisa каза, че партията не подписа окончателния резултат, който той описа като „фалшив“.

„Не можем да приемем резултатите“, каза той пред AFP, добавяйки, че партията скоро ще обяви следващия си ход.

Гласуването се наблюдаваше в целия южен Африка като тест за подкрепа за ZANU-PF на Mnangagwa, чието 43-годишно управление е поразено от умираща икономика и обвинения в авторитаризъм.

Чуждестранни наблюдатели на социологическо проучване заявиха в петък, че изборите не отговарят на регионалните и международните стандарти .

„Манипулиране“ 

Наблюдателни мисии от Европейския съюз, Общността на нациите и Южноафриканската общност за развитие на 16 държави (SADC) изброиха редица опасения, включително забраната на опозиционни митинги, проблеми с гласоподаватели, пристрастно отразяване на държавните медии и сплашване на гласоподавателите.

„Изборите бяха изпълнени с нередности и огорчиха народа на Зимбабве,” каза политическият анализатор Rejoice Ngwenya.

„CCC има добри основания да се обърне към съда и да оспори резултатът".

Чигумба от ZEC каза, че Мнангагва е спечелил повече от 2,3 милиона гласа, Чамиса повече от 1,9 милиона.

С осигуряването на повече от половината подадени гласове президентът избегна балотаж. Избирателната активност беше 69 процента.

Наричан „Крокодила“ заради своята безмилостност, Мнангагва за първи път дойде на власт след преврат, който свали покойния владетел Робърт Мугабе през 2017 г.

Година по-късно той победи на косъм Чамиса първи време в гласуване, което лидерът на опозицията осъди като измама и което беше последвано от смъртоносна репресия.

Тази седмица гласуването беше принудено да се разтегне в безпрецедентен втори ден поради забавяне на отпечатването на бюлетините в някои ключови райони, включително опозиционната крепост Хараре.

Чамиса осъди закъсненията като „явен случай на потискане на гласоподаватели, класически случай на каменна ера... фалшифициране“.

Като управлявана от бели британска колония на име Родезия, страната се отцепи от Лондон през 1965 г., придобивайки независимост през 1980 г. след дълга партизанска война и преименуван на Зимбабве.

Но при Мугабе, нейния първи лидер, новоизлюпената демокрация се превърна в спирала на твърдо управление и икономически упадък, с хиперинфлация, унищожаваща спестяванията и възпираща инвестициите.< p>Опозицията се надяваше да яхне вълна от недоволство заради корупцията, високата инфлация, безработицата и вкоренената бедност.

Но ZANU-PF беше обявена и за победител в парламентарната надпревара, осигурявайки си 136 от 210-те места, които можеха да бъдат спечелени по силата на системата за първи път, срещу 73 за CCC. Едно място не беше разпределено поради смъртта на кандидат.

Други 60 са запазени за жени, назначени чрез система с партийни списъци на пропорционално представителство.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР