Южна Корея казва, че „няма да стои безучастно“, ако Северна Корея получи руска помощ за ядрени оръжия

...
Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол предупреди в сряда,
Коментари Харесай

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол предупреди в сряда, че неговата страна и нейните съюзници „няма да стоят със скръстени ръце“, ако Северна Корея получи руска помощ за засилване на своите оръжия за масово унищожение – само дни след като лидерите на двете ядрени нации проведоха среща внимателно наблюдавана среща на върха.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун пътува до Русия миналата седмица за среща с президента Владимир Путин. Преди срещата американски служители предупредиха, че двамата лидери могат да сключат сделка, която ще предостави оръжия, които Москва да използва в изтощителната й война срещу Украйна – и това може да доведе до това, че засегнатият от санкции Пхенян ще получи достъп до жизненоважни руски технологии.

Това разтревожи Южна Корея, договорен съюзник на САЩ.

Говорейки пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, Юн заяви: „Въпреки че военната сила може да варира в различните страни, като се обединим в непоколебима солидарност и твърдо се придържаме към нашите принципи, ние можем да възпрем всяка незаконна провокация.“

Той също така призова за реформиране на Съвета за сигурност на ООН, чийто член е Русия, като каза, че подобен ход „ще получи широка подкрепа“, ако Москва предостави на Пхенян информация в замяна на оръжия.

„Парадоксално е, че постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, поверен като върховен пазител на световния мир, ще води война, като нахлуе в друга суверенна нация и ще получи оръжие и боеприпаси от режим, който грубо нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН“, каза Юн .

Той добави, че ако Северна Корея „придобие информацията и технологиите, необходими за подобряване на своите (оръжия за масово унищожение) способности в замяна на подкрепа на Русия с конвенционални оръжия, сделката ще бъде директна провокация, застрашаваща мира и сигурността не само на Украйна, но и но също и Република Корея“, добави президентът.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и президентът на Русия Владимир Путин разговарят по време на обиколка в Русия, 13 септември 2023 г. на това изображение, публикувано от Корейската централна новинарска агенция на Северна Корея. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и президентът на Русия Владимир Путин разговарят по време на обиколка в Русия, 13 септември 2023 г. на това изображение, публикувано от Корейската централна новинарска агенция на Северна Корея. KCNA/Ройтерс

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен повтори призива на Юн за реформиране на Съвета за сигурност на ООН по време на речта му пред Общото събрание на ООН и обвини Русия, че търси оръжия от Северна Корея.

Пътуването на Ким до Путин беше първото му задгранично посещение след пандемията от коронавирус.

Двамата лидери се срещнаха в продължение на пет часа, като проведоха това, което Кремъл нарече "много съществени" дискусии.

Но малко се знае какво се случва зад затворени врати; двете страни не са провели пресконференция, не са издали комюнике и не са обявили публично никакви сделки.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че двамата лидери не са подписали никакви споразумения по време на разговорите си.

Все пак разговорите сигнализираха за по-близки отношения между двете страни, и двете от които са изправени пред международна изолация – Русия заради нахлуването й в Украйна и Северна Корея заради програмата си за ядрени оръжия и балистични ракети.

Докато войната продължава, Москва отчаяно се нуждае от свежи доставки на боеприпаси – докато Северна Корея засилва програмата си за тестване на оръжия, нетърпелива да развие ядрените си амбиции.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР