Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин днес призова Северна Корея

...
Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин днес призова Северна Корея
Коментари Харесай

Южна Корея: КНДР и САЩ да вземат смели решения, за да се излезе от безизходицата

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин през днешния ден прикани Северна Корея и Съединени американски щати да вземат смели решения, с цел да се излезе от задълбочаващата си дипломатическа невъзможност, обвързвана с нуклеарните упоритости на Пхенян, и сподели, че ще продължи да работи като медиатор, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Мун сподели това няколко дни преди да се срещне със севернокорейския водач Ким Чен-ун за трети път тази година. Двамата ще обсъдят по какъв начин на Корейския полуостров да се реализира освобождение от нуклеарното оръжие и мир.

Мун добави, че тази среща би трябвало да докара до друга " огромна стъпка " към освобождение от нуклеарно оръжие.

На държавно съвещание през днешния ден той уточни, че Ким и Тръмп би трябвало да мислят обхватно и да вземат смели решения, които да придвижат напред дипломатическия развой и да доведат до заличаване на нуклеарния боеприпас на КНДР.

" Северна Корея би трябвало да унищожи нуклеарното си оръжие, а Съединени американски щати би трябвало да подхващат ответна стъпка ", сподели Мун. " В рамките на подобен развой двете страни би трябвало да преодолеят надълбоко вкорененото взаимно съмнение, провокирано от 70 години враждебни връзки посред им ".

Мун сподели, че Южна Корея няма различен избор, с изключение на да посредничи сред двете страни, с цел да предизвиква разговора и добави, че и Тръмп, и Ким са поискали от него да играе такава роля. Той желае " същинските договаряния " сред Вашингтон и Пхенян скоро да продължат.

Днес в Сеул новият специфичен американски делегат за Северна Корея Стив Бигън акцентира потребността от поддържане на дипломацията по нуклеарните въпроси.

" Предстои ни още усилена работа. Но имаме и страхотна опция, основана от президента Тръмп, президента Мун и ръководителя Ким. Трябва да създадем всичко по силите си, с цел да се възползваме от тази опция ", сподели Бигън при започване на срещата с пратеника на Южна Корея по нуклеарните въпроси И До-хьон.

Южнокорейското външно министерство заяви, че поддържа допустима втора среща на върха Тръмп-Ким, с вяра, че тя ще помогне за освобождение от нуклеарното оръжие и за мира на полуострова.

В четвъртък двете Кореи ще водят военни договаряния и ще работят за отваряне в петък на бюро за връзка в севернокорейски граничен град, оповестиха чиновници в Сеул.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР