Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че страната му скъсва

...
Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че страната му скъсва
Коментари Харесай

Николас Мадуро обяви, че Венецуела скъсва дипломатическите си отношения със САЩ

Президентът на Венецуела Николас Мадуро разгласи, че страната му скъсва дипломатическите си връзки със Съединени американски щати, откакто Доналд Тръмп призна опозиционния водач Хуан Гуайдо за краткотраен държавен глава, съобщи Франс прес.

"Реших да скъсам дипломатическите и политическите връзки с империалистичното държавно управление на Съединени американски щати. Вън! Да си вървят от Венецуела, тук имаме достолепие ", съобщи Мадуро, който даде период от 72 часа на дипломатическите представители на Съединени американски щати да изоставен Венецуела.

В тирада пред хиляди последователи от балкон на президентския замък в Каракас Мадуро упрекна Съединени американски щати и опозицията, че се пробват "да извършат държавен прелом и да докарат на власт марионетно държавно управление ".

Председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за краткотраен президент на Венецуела пред десетки хиляди свои поддръжници, които стачкуваха в Каракас против втория мандат на Мадуро, който е оспорван от опозицията и не е приет от Съединени американски щати, Европейски Съюз и огромна част от интернационалната общественост.

Николас Мадуро изиска от държавните институции "да затегнат редиците в поддръжка на демокрацията " и още веднъж прикани армията, считана за негов главен покровител, да му подсигурява лоялността си.

"Призовавам армията, военните на нашата татковина, националните въоръжени сили, към най-голяма честност, единение и дисциплинираност. Ще спечелим и тази борба. Лоялни постоянно, предатели в никакъв случай! ", съобщи Мадуро.

Хуан Гуайдо пък съобщи в Туитър, че Венецуела ще поддържа дипломатически връзки с всички страни по света и изрази решителност да възвърне конституционния ред в страната, отбелязва ТАСС.

В писмо до посолствата на всички страни, които имат дипломатически представителства във Венецуела, Гуайдо ги прикани да запазят дипломатическото си наличие в страната.

До момента поддръжка на Гуайдо като краткотраен президент на Венецуела с изключение на Съединени американски щати са изразили Канада, Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Парагвай, Перу, Коста Рика и Организацията на американските страни. Мадуро е подкрепян на президентския пост от Мексико и Боливия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР