Президентът на Украйна Володимир Зеленски разкритикува днес Израел, че не

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски разкритикува днес Израел, че не
Коментари Харесай

Зеленски критикува Израел: Защо не наложихте санкции на Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разкритикува през днешния ден Израел, че не е наложил наказания на Русия. Това стана по време на видеоконферентно послание към студентите от Еврейския университет в Ерусалим, съобщи Франс прес.

" Налагането на наказания против Русия е въпрос на полезности. Много европейски страни са на наша страна против съветската експанзия, само че за жал ние не виждаме Израел да се причислява към глобите ", сподели Зеленски на украински, а изявлението му бе преведено на британски.

Зеленски, който приказва от кабинета си в Киев, съобщи, че е благодарен на израелския народ за неговата поддръжка, допълвайки: " Ние бихме желали да получим и поддръжката на вашето държавно управление ".

През март Зеленски приказва пред израелските депутати посредством видеоконферентна връзка. Тогава той прикани Израел да направи избор и да поддържа страната му, като ѝ даде оръжия, даже и системата си за противовъздушна защита " Железен купол ", напомня Франс прес.

" Как да не окажеш помощ на жертвите на такава съветска експанзия? Често пъти ме питат по какъв начин Израел е оказал помощ. И какво може да направи още Израел. Но аз не знам какво да отговоря ", сподели Зеленски през днешния ден.

Еврейската страна възприе внимателна позиция след съветската инвазия в Украйна, изтъквайки привилегированите си връзки и с двете страни. Освен това в Израел има над един милион жители, произхождащи от някогашния Съюз на съветските социалистически републики.

Днес в изявлението си Зеленски разигра картата на историческите връзки сред Израел и Украйна, казвайки, че къщата, в която някогашната израелска премиерка Голда Меир е живяла като дете се намира на пет минути от украинското президентство.

" Моля ви, спомнете си доколко нашите истории са свързани, какъв брой тесни са нашите връзки и си задайте въпроса какво би трябвало да е равнището на разбирателството сред нас. Защо има такава неприятна връзка, такова недоразумение с представителите на вашето държавно управление? Аз не знам ", съобщи Зеленски пред студентите.

От началото на съветската инвазия в Украйна над 30 000 украинци са избягали в Израел, съгласно формалните данни. Някои от тях са се възползвали от по този начин наречения " Закон за завръщането ", който дава опция на евреи, на децата и внуците на евреи да получат израелско поданство. Освен това израелското външно министерство удостовери пред Франс прес, че тези дни е отворило още веднъж посолството си в Киев, затворено от съображения за сигурност при започване на спора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР