Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в САЩ, където ще

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в САЩ, където ще
Коментари Харесай

Зеленски пристигна във Вашингтон. Вижте какво ново оръжие пращат САЩ на Киев

Президентът на Украйна Володимир Зеленски дойде в Съединени американски щати, където ще се срещне с американския си сътрудник Джо Байдън и ще насочи послание към Конгреса.

Освен диалозите с Байдън в Белия дом, украинският държавен глава планира да се срещне с ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Капитолия (посещението на Зеленски в Съединени американски щати към този момент бе съпоставено по интерес от страна на медиите с пътуването на Пелоси до Тайван) и да приказва пред Конгреса на Съединени американски щати. След диалозите с Байдън е планувана конференция.

Междувременно Белият дом заяви, че Съединени американски щати са отпуснали един милиард $ военна помощ за Украйна.

По-рано беше обявено, че Байдън ще разгласи през днешния ден пакет от 1,8 милиарда $, който ще включва системи за Противовъздушна отбрана Patriot.

Речта на Зеленски може да не бъде чута от някои от конгресмените, които възнамеряваха да изоставен Вашингтон по-късно през днешния ден, в случай че съумеят да реализират съглашение за дефинитивно приемане на помощта на стойност 1,8 трилиона $. Ако гласуването се състои преди речта на Зеленски, много от тях ще бързат да заловен полетите си за у дома, с цел да избегнат зимната стихия, която връхлита огромна част от Съединени американски щати.

Председателят на сенатското болшинство Дик Дърбин, който е съпредседател на сенатската група за Украйна и е номер 2 в своята група, също съобщи пред Си Ен Ен, че не е сигурен дали ще може да участва.

Междувременно водачът на фракцията на Републиканската партия в Сената на Съединени американски щати Мич Макконъл съобщи, че помощта за Украйна остава приоритет на външната политика на Съединени американски щати.

" Като оказва помощ на Украйна през днешния ден, Америка директно показва уговорката си към най-простите правила на териториална целокупност и суверенитет ", съобщи Макконъл по време на тирада в Сената. В речта си Макконъл назова Зеленски " въодушевяващ водач ".

" Причината, заради която множеството американци и от двете политически партии, както и болшинството от двете групи в Конгреса, поддържат продължаването на помощта за Украйна, няма нищо общо с вдъхновяващите речи или филантропията. Хората в Украйна са почтени и заслужават нашата помощ. Президентът Зеленски е въодушевяващ водач. Но главната причина, заради която оказваме помощ на Украйна да победи и разгроми нашествениците, е практическа. Това са просто ползите на Съединените щати ", сподели той.

Мнозинството в новата Камара на представителите, която ще стартира работа през идната година, ще се държи от републиканците. В Сената, където демократите въпреки всичко ще запазят контрола си, ролята на Републиканската партия също е огромна - от нея до известна степен може да зависи ориста на по-нататъшната американска помощ за Украйна, напомня Би Би Си.

След Съединени американски щати Зеленски " не е изключено да посети Обединеното кралство и вероятно Франция и Германия ", твърди Си Би Европейски Съюз.

Според " Политико " визитата на украинския президент във Вашингтон е било потрес както за високопоставени американски чиновници, по този начин и за законодатели, които не са знаели за проектите на администрацията на Байдън. В продължение на седмици двете страни подмолно са обсъждали детайлности за вероятно посещаване и най-после, на 11 декември, президентът на Съединени американски щати в телефонен диалог е поканил украинския си сътрудник да посети Вашингтон, с цел да обсъдят идните военни интервенции в Украйна през зимата и методите, по които американската администрация може да продължи да поддържа Киев в битката му против Русия.

И Зеленски, и Байдън желаят да употребяват събитието, с цел да привлекат вниманието на новия Конгрес, в който Камарата на представителите е под контрола на републиканците. Сред тях има и много авторитетни конгресмени, които се опълчват на даването на военна помощ на Киев. Новият бюджет на Съединени американски щати, който Конгресът би трябвало да утвърди тази седмица, включва 44,9 милиарда $ за действия, свързани с войната в Украйна.

При подготовката на визитата администрацията на Зеленски непосредствено е поискала от Съединени американски щати по-модерни оръжия, които да оказват помощ за отразяване на съветските бомбардировки и вероятно да доведат до победа във войната, написа " Политико ". На първо място Киев желае тактически балистични ракети ATACMS с обхват до 300 километра, както и разследващи и ударни безпилотни самолети Grey Eagle и Reaper, заяви пред кореспонденти при изискване за анонимност източник, осведомен с договарянията.

Въпреки обещанията за всеобхватна поддръжка, американските публични лица се опълчват на даването на запаси на Киев, които биха разрешили на украинците да изстрелват ракети с отдалечен обхват по цели в Русия и да принудят Москва да се изтегли от завзетата територия и да премине към защита. Белият дом изрично отхвърля да достави Киев с ракети ATACMS както заради високата цена, по този начин и заради опасения, че това ще предизвика Путин да употребява още по-смъртоносни оръжия в Украйна.

Като част от към този момент оповестената помощ в размер на 1,8 милиарда $ администрацията на Байдън ще достави на Украйна зенитно-ракетни системи Patriot и системи JDAM (Joint Direct Attack Munition), които трансформират неуправляемите бомби в точно управляеми муниции. Пакетът включва и артилерийски и други муниции на стойност 850 млн. $ от наличните ресурси на Съединени американски щати.

Според изданието решението за доставка на Patriot е било огромна изненада и " дълго чакана премия " за Киев, защото тези ЗРК ще бъдат значимо допълнение към въздушната защита на Украйна против продължаващите съветски ракетни офанзиви против сериозната инфраструктура на страната.

Междувременно Държавният департамент на Съединени американски щати разгласява лист с това, което Съединени американски щати предават на Украйна като част от новия пакет за военна помощ.

 Какво знаем за ракетите Виж още

Системата за противоракетна защита Patriot ще включва една батарея.

Освен това описът съдържа:

- ракети HIMARS;

- 500 коректируеми артилерийски боеприпаса Excalibur;

- 10 120-милиметрови минохвъргачки и 10 000 мини;

- 10 82-милиметрови минохвъргачки;

- 10 60-милиметрови минохвъргачки;

- 37 бронирани автомобила Cougar;

- 120 джипа HMMWV;

- шест бронирани камиона;

- противорадарни ракети HARM;

- системи за превръщане на високоточни авиационни муниции (JDAM);

- повече от 2700 гранатомета и дребни оръжия;

- Противопехотни мини Claymore;

- устройства за нощно виждане и друга оптика;

- информационни системи;

- персонална бронирана защита;

- 45 000 152-милиметрови артилерийски снаряди;

- 20 000 122-милиметрови снаряда;

- 50 000 122-милиметрови ракети за многоцелеви ракетни установки " Град " ;

- 100 000 125-милиметрови танкови муниции.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР