Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети град Буча заедно с

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети град Буча заедно с
Коментари Харесай

Зеленски с 4-ма европейски лидери се поклониха пред жертвите на войната в Буча

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети град Буча дружно с четирима европейските водачи във връзка една година от освобождението му. Той даде обещание да победи Русия, по този начин както войските на Москва бяха изгонени от украинския град, станал синоним на военни закононарушения на руснаците.

В памет на починалите с него се поклониха президентът на Молдова Мая Санду, министър председателят на Хърватия Андрей Пленкович, словашкия министър председател Едуард Хегер и словенския му сътрудник Роберт Голоб. Пред задграничните водачи в Буча Зеленски даде обещание, че ще осбоводят страната си.

 
Измина една година от деня, в който съветските окупатори бяха изгонени от нашия град Буча. Градът, за който светът към момента не знаеше. Градът, за който светът няма да не помни. По улиците на Буча светът видя съветското зло. Зло без маска. Той видя това, което Кремъл планираше да придвижи на други улици в Украйна, които съветските окупатори можеха да завладеят.
Володимир Зеленски, президент на Украйна

Зеленски връчи медали на бойци, служители на реда, лекари, учители и чиновници на службите за незабавна помощ, както и на фамилиите на двама бойци, починали по време на защитата на Киевска област.

Буча се трансформира в град-символ на жестокостите, за които Украйна и Западът упреква съветските сили. На 31 март 2022 година съветската войска се изегли от Буча и от целия регион северно от Киев, месец откакто бе почнала нашествието в страната по заповед на съветския президент Владимир Путин. Два дни след изтеглянето светът научи за клането в Буча.

 
Няма думи, които да опишат вашата покруса. Тъй като жестоката война се проточва, ние оставаме непоколебими в осъждането на съветската експанзия и на зверствата. Всички ги видяхме в Киев и в други райони на Украйна, окупирани или бомбардирани от съветските войски. Тези зверства ще бъдат разследвани и осъдени.
Мая Санду, президент на Молдова

На 2 април публицисти на Франс прес откриха в Буча опожарени парчета от коли, разрушени къщи и разпръснати на няколкостотин метра труповете на двайсетина мъже в цивилни облекла, измежду които и такива с вързани зад тила ръце.

Тези подиуми потресоха целия свят, а Киев и западните страни насочиха остри упреци поради изтезанията на случаен принцип на цивилни и за военните закононарушения. Кремъл отхвърли да е забъркан и заприказва за режисура.

Година след освобождението на Буча Киев счита, че над 1400 са избитите цивилни в града и региона му по време на съветската окупация. От тях жертвите единствено в град Буча са 637.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР