Президентът на Световната футболна федерация (ФИФА) Джани Инфантино увеличи натиска

...
Президентът на Световната футболна федерация (ФИФА) Джани Инфантино увеличи натиска
Коментари Харесай

ФИФА поиска Иран да даде достъп на жените да присъстват на мачове

Президентът на Световната футболна федерация (ФИФА) Джани Инфантино усили натиска над Иран да позволи на дами да посещават футболни мачове в страната. Искането на Инфантино и ФИФА е дамите да могат да участват на стадионите по време на започващите през есента международни квалификации.

В писмо, изпратено до Иранската футболна федерация (FFIRI), изисква виновните органи да се ангажират със периоди по кое време дамите ще могат да купуват билети за дуелите. Първият мач на Иран от международните квалификации е на 5 септември.

" Въпреки че сме наясно с провокациите и културната сензитивност, ние би трябвало да продължим да реализираме прогрес по този въпрос. Дължим го на дамите по целия свят и имаме отговорност да го вършим според най-основните правила, изложени в устава на ФИФА ", написа Инфантино до президента на FFIRI.

Президентът на ФИФА желае отговор, само че не по-късно от 15 юли. В писмото Инфантино прибавя, че чака иранската федерация да заяви какви " съответни стъпки ще бъдат подхванати както от FFIRI, по този начин и от иранските държавни органи ".

До момента няма реакция от федерацията на Иран.

 Джани Инфантино.
© Reuters

Джани Инфантино.

Жените в Иран нямат право да вървят на мачове от 1979 година насам, до момента в който тези, които са от чужбина, имат стеснен достъп. През предходната година имаше признаци на смяна, когато на група дами беше позволено да участват на финала на Азиатската шампионска лига в Техеран, а по-късно и на другарски мач на националния тим.

През 2018 година и Саудитска Арабия отвори стадионите за дами.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР