Президентът на Шри Ланка обяви въвеждането на извънредно положение на

...
Президентът на Шри Ланка обяви въвеждането на извънредно положение на
Коментари Харесай

Въвеждат извънредно положение в Шри Ланка

Президентът на Шри Ланка разгласи въвеждането на изключително състояние на територията на страната след кървавите атентати от през вчерашния ден, съобщи Ройтерс. Режимът влиза в действие от вторник, 23 април. Очаква се също президентът Майтрипала Сирисена да изиска задгранична помощ при следствието на нападенията.
Съветът за национална сигурност на страната уголемява пълномощията на силите за сигурност, с цел да се подсигурява публичната сигурност.
Според организация ТАСС въоръжените сили на Шри Ланка изпращат към хиляда бойци в Коломбо, за обезпечаване на закона и реда, по отношение на бомбените атентати.
Правителството на страната отваря в централата на локалната полиция и постройката на Министерството на защитата центрове за бързо реагиране и образование за специфични интервенции. Страната разгласи продължение на комендантския час от 20:00 часа на 22 април до 4:00 часа на 23 април.
Припомняме, че 290 души починаха, а над 500 бяха ранени при серия атентати в църкви и хотели в Шри Ланка. Поне седем от гърмежите са били дело на атентатори-самоубийци.
Местна екстремистка формация стои зад кръвопролитните офанзиви, написа организация " Блумбърг ".
Правителството на страната упреква джихадистката организация National Thowheed Jamath (Нешънъл Таухид Джамаат) за една от най-смъртоносните терористични офанзиви в Азия през последните години. Здравният министър Раджитха Сенаратне даде конференция в Коломбо и разгласи, че National Thowheed Jamath носят отговорност за нападенията.
Говорител на държавното управление добави, че офанзивите са осъществени благодарение на интернационална мрежа. Властите са били предизвестени три пъти през последните седмици, че е допустима офанзива по време на празниците. Един от сигналите пристигнал 10 минути преди клането. Шри Ланка призна, че " другарска страна " е предала разследваща информация за идни набези на 4 април.
Полицията заяви, че са задържани 24 души, по данни на локалните управляващи, задържаните принадлежат към локалното мюсюлманско общество. Тяхната идентичност все още не се разкрива.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР