Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса поиска спешна международна помощ

...
Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса поиска спешна международна помощ
Коментари Харесай

Шри Ланка търси помощ от света, страната е фалирала

Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса изиска незабавна интернационална помощ на фона на острата финансова рецесия в южноазиатската страна, заяви “Асошиейтед прес”.

Той направи видео послание на интернационална конференция, извършена в Токио.

От месеци жителите на Шри Ланка страдат от дефицит на артикули от първа нужда заради липса на задгранична валута, с която да се заплаща вносът на артикули и първични материали. На този декор държавното управление спря изплащането на външния дълг на страната.

Шри Ланка е остров с население от 22 милиона души, който е ситуиран южно от Индия. Правителство разгласи, че от 17 април към този момент не може да обезпечава нефт, защото не разполага с долари, с цел да го купува. Три танкера чакат край крайбрежията на острова, само че упорстват да им се заплати, преди да разтоварят стоката.

На ръба на изтощението, страната се обърна към Международния валутен фонд (МВФ), с цел да изиска помощ, добре осъзнавайки, че в подмяна ще би трябвало да одобри драконови условия. Понастоящем Шри Ланка се пробва да подтикне към бързи дейности двете конкурентни районни сили – Китай и Индия. През целия голям Индо-Тихоокеанския район обаче – от Шри Ланка в Индийския океан до Соломоновите острови в южната част на Тихия океан, е мъчно да се избегне климата на Студена война, който се просмуква на всички места. В този подтекст, оттатък страданията на популацията, ориста на острова придобива геополитически измерения.

Редица фактори способстваха за тази злополука – композиция от неприятно ръководство (прекомерната задлъжнялост) и външни въздействия като пандемията, която прекрати туризма и войната в Украйна, която увеличи до небето цените на електрическата енергия и зърнените храни. Не е за занемаряване систематичната употреба на страната от политическа династия на семейство Раджапакса, което съгласно “Франс ентер” носи съществена виновност за настоящето положение на страната.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР