Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски остро осъди замерянето с

...
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски остро осъди замерянето с
Коментари Харесай

Пендаровски и Ковачевски очакват реакция от София на нападението над клуба в Благоевград

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски остро осъди замерянето с камъни, при което беше счупено стъклото на културния клуб " Никола Вапцаров " в Благоевград, което назова „ вандалски акт " и прикани за откриване и наказване на причинителите.

Вчера вечерта е била разрушена витрината на клуба в Благоевград, който беше открит на 30 октомври предходната година по частна самодейност.

Във Facebook профила си Пендаровски показва страдание „ за случаите на македонската граница, породени от група жители на Република България, водени от депутати в техния парламент ”.

„ Изразявам страдание, че не сме очевидци на наказание на офанзивите, ориентирани против македонски служители на реда и македонски институции. Поздравявам чиновниците на полицията и способените органи за проявеното достолепие и професионализъм при справяне с нападателните вандали ”, написа Пендаровски.

Той разяснява и написаното във Facebook профила на някогашния дипломат на Република България в Република Северна Македония и сегашен евродепутат Александър Йорданов, „ което съдържа обиди и унизителни изречения за македонския народ, изцяло неуместни за посланик и член на Европейския парламент ”.

„ В случая прибавям, че не става въпрос единствено за неналичието на обикновена просвета от негова страна, само че и за най-грубата форма на език на омразата, която е невиждана в историята на македонско-българските връзки. За страдание териториалните искания и отричането на македонската нация станаха всекидневие. За сходни отрицателни прояви чакаме навременна и съответна реакция от публична София ”, написа Пендаровски.

И министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски остро осъди във Facebook профила си „ вандалския акт на замерянето с камъни на македонския клуб „ Никола Йонков Вапцаров " в Благоевград ”.

„ Подобни дейности не кореспондират с контрактуваната политика за поощряване на добросъседските връзки, взаимното почитание и другарството сред две прилежащи страни. Очаквам способените институции в България в най-кратки периоди да открият и глобяват причинителите и да осъдят вандализма. В духа на европейските полезности Северна Македония ще продължи напъните си за подсилване на дипломатическия и позитивен дневен ред сред Северна Македония и България ”, написа Ковачевски.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР