Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски обяви, че няма да

...
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски обяви, че няма да
Коментари Харесай

Пендаровски праща представител на откриването на клуба в Благоевград

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски разгласи, че няма да участва персонално, само че ще изпрати собствен представител на откриването на в Благоевград, заяви МКД. 

Вчера Пендаровски получи покана да участва , само че се оправда с поети авансово задължения.

От негово име ще участва основният секретар на кабинета на президента Миле Бошняковски, са прецизирали от кабинета на Пендаровски.

Преди това Пендаровски съобщи, че няма да отиде в Благоевград в неделя, за откриването на клуб " Никола Вапцаров " на ОМО " Илинден Пирин " , тъй като не е поканен.

По отношение на, президентът Пендаровски съобщи завчера, че не би трябвало да се позволява те да носят имената на , както акцентира, потвърдени фашистки колаборационисти. След известията от Министерството на правораздаването, че даже и да бъде признат нов закон за сдруженията, той не може да се ползва със задна дата, Пендаровски счита, че може да се преразгледа работата на съществуващите сдружения.
 Буяр Османи: Зад клуба в Благоевград стои канадска асоциация
Буяр Османи: Зад клуба в Благоевград стои канадска асоциация

Подобни клубове не са от изгода и за двете страни, уверен той

Припомняме, че по-рано през днешния ден министърът на външните работи на Република Северна Македония (РСМ) Буяр Османи удостовери на брифинг в Скопие, че няма да отиде на откриването на клуба на " македонската общественост " в Благоевград в неделя, защото счита, че нито този клуб, нито българските клубове, открити в РСМ, са от изгода, както на " македонската общественост " в България, по този начин и на българската общественост в страната му.

Той добави, че това негово мнение е подкрепено и от данните кой финансира клуба в Благоевград и този факт води до извода, че " този развой не може да бъде от изгода за разпространение на македонската общественост, ползите на македонските жители там, за връзки сред двете страни, за добросъседството.

" Институциите имат информация и клубовете тук не са от изгода на българската общественост и добросъседски връзки и този клуб ( в Благоевград), финансиран от канадската асоциация, не е от изгода за добросъседски връзки. Българският дипломат беше на откриването на клуба, беше и в другия клуб, ясно е кой стои зад тях, само че споделям, че по този метод не се оказва помощ на българската общественост, " уточни Османи.
 Министерство на външните работи: Антиевропейски сили стоят зад македонисткия клуб в Благоевград
Министерство на външните работи: Антиевропейски сили стоят зад македонисткия клуб в Благоевград

Според Костадин Коджабашев това е опит изкуствено да се предизвика напрежение от двете страни на границата

Министерството на външните работи разкритикува основаването на македонистки клуб в Благоевград от неразрешената организация ОМО Илинден. На откриването на клуба, което ще бъде тази неделя, ще участват политици от Северна Македония, включително и водачът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски

" Министерство на външните работи няма навика да разяснява дейности на български жители на българска територия, които имат строго частен темперамент. В случая едно физическо лице, което се показва за несъществуваща организация (ОМО Илинден) е наело помещение от друго частно лице, като го е трансформирало в клуб, кръстен на български стихотворец (Никола Вапцаров). За нас съставлява интерес по какъв начин едно такова деяние се предизвиква от двете съществени опозиционни партии в Скопие.

Не е загадка, че тези две партии изповядват антиевропейски убеждения и водят политика срещу евроинтеграцията на РСМ. Техните дейности би трябвало да се преглеждат в по-широк подтекст - ползите на трети страни срещу разширението на Европейски Съюз ", съобщи заместник-министърът на външните работи и представител на ведомството Констадин Коджабашев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР