Президентът на САЩ заплаши сирийския лидер Башар ал Асад, че

...
Президентът на САЩ заплаши сирийския лидер Башар ал Асад, че
Коментари Харесай

Тръмп обвини Русия и Иран, че подкрепят "животното Асад"

Президентът на Съединени американски щати заплаши сирийския водач Башар ал Асад, че " ще заплати висока цена " за смъртоносната газова офанзива в дамаското предградие Дума и упрекна Иран и съветския президент, че поддържат " животното Асад ".

Подробностите за това какво тъкмо се е случило в обсадения град, следен от антиправителствени сили, към момента се обясняват, като по първични известия химическа офанзива е предизвикала гибелта на десетки цивилни.

Съвместният команден руско-сирийско-ирански център съобщи, че няма такова нещо, а съветското външно министерство и ръководителят на комисията по външна политика в Държавната Дума определехи известията като небивалица, основана от Вашингтон. Дамаск изрично отхвърли да е имало сирийска химическа офанзива и упрекна бунтовниците, че са толкоз притиснати и обезверени, че популяризират дезинформация. През последните седмици Русия на няколко пъти твърдеше, че чака " провокация " от антиправителствените сили с приложимост на химическо оръжие против цивилно население.

" Мног омъртви, в това число дами и деца, в безмозъчна ХИМИЧЕСКА офанзива в Сирия. Районът на тази свирепост е блокиран и обграден от сирийската войска, което ог прави изцяло недосегаем за външния свят ", написа Тръмп в профила си в " Туитър. " Президентът Путин, Русия и Иран са виновни за поддръжката за Животното Асад. Ще бъде платена висока цена ", добави той.

Томас Босърт, един от високопоставените съветници на Белия дом по въпросите на националната сигурност, съобщи пред телевизия " Ей Би Си ", че не изключва нанасянето на ракетни удари в отговор на известията за химическа офанзива в Източна Гута. " Анализираме какво се е случило ", сподели още той и разяснява, че фрагментите от офанзивата " са ужасяващи ".
Дни след срещата на президента Реджеп Тайип Ердоган с голетите му Владимир Путин и Хасан Рохани в Анкара турското външно министерство осъди нападението. " Имаме съществени съмнения, че то е дело на режима, чийто офанзиви с химическо оръжие са добре известни на интернационалната общественост ", се споделя в декларацията, представена от " Ройтерс ".
Руското външно министерство упорства,че известията от Източна Гута са " провокации " и " изфабрикувани лъжливи оправдания без никакво съображение ", чиято це била да бъдат предпазени терористи " и опит да бъде използвана външна мощ ".

От февруари насам Източна Гута е обект на сирийска военна атака, подкрепяна от съветската бойна авиация. Ако се потвърдят съмненията за химически удар от страна на Асад, той е постигнал задачата си - групировката " Джаиш ал Ислам ", контролираща региона, разгласи за реализирано съглашение да го съобщи под властта на Дамаск в подмяна на освобождение на всички пандизчии и гаранция за проведено овакантяване в посока северния град Джараблус до границата с Турция, заяви сирийската държавна телевизия.
Засега няма реакция от групировката, както и удостоверение, че съглашението е в действие в идващите 48 часа. РИА " Новости твърди, че бойците ѝ ще изоставен на две групи в идващите часове.

Бунтовниците държат в пандизите в Дума над 3500 пандизчии и заложници, твърди Рами Абдулрахман, шеф на основаната в Лондон организация Сирийска обсерватория за човешките права. В отговор на сирийската атака през последните месеци " Джаиш ал Ислам " обстрелваше съвсем всеки ден покрайнини на Дамаск, причинявайки човеки жертви и опустошения. В Източна Гута, обаче, военните удари предизвикаха гибелта на най-малко 1600 цивилни и това е считано за една от най-смъртоносните акции в гражданската война.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР