Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че предложението на ЕС

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че предложението на ЕС
Коментари Харесай

Тръмп: ЕС е почти толкова ужасен, колкото Китай, но в умален вид


Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп счита, че предлагането на Европейски Съюз да се откаже от мита върху вноса на американски коли не е задоволително. В изявление за организация Bloomberg той декларира, изрично, че това „ не е задоволително “.

" Не е задоволително. Техните консуматори са привикнали да купуват техните коли, а не нашите ", сподели Тръмп, който постоянно е изразявал неспокойствие, че вижда мерцедеси по улиците на Ню Йорк.

" Европейски Съюз е съвсем толкоз ужасяващ, колкото Китай, само че в смален тип ", добави той.

Европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом съобщи през вчерашния ден в Брюксел, че Европейски Съюз е подготвен да включи автомобилостроенето в вероятно комерсиално съглашение със Съединени американски щати, с цел да се постави завършек на настоящия търговски спор с Вашингтон.

" Готови сме да сведем до нула митата си, даже върху колите. Всички мита се нулират, в случай че и Съединени американски щати създадат същото. Трябва да е взаимно ", сподели Малмстрьом пред комисия на Европейския парламент.

Тръмп заплаши да вкара 25-процентни мита върху вносните коли и е упълномощил на комерсиалното министерство на Съединени американски щати да изследва въпроса.

По-рано Брюксел заяви, че е подготвен да намали до нула вносните мита за всички промишлени артикули в границите на търговията със Съединени американски щати.
„ Ние казахме, че сме подготвени от страна на Европейски Съюз да преминем към нулеви мита за промишлените артикули, несъмнено при положение, че това създадат и Съединени американски щати. По метод това да стане на взаимна основа. “, съобщи в четвъртък еврокомисарят по търговията Сесилия Малстрьом пред комисията по търговия в Европарламента.

„ Готови сме да свалим до нула даже митата за импорт на автомобила, в случай че Съединени американски щати създадат същото “, цитира изданието Politico думите на Малстрьом. Тя добави, че тази стъпка ще е преференциална от икономическа позиция както за Европейски Съюз, по този начин и за Съединени американски щати.
Както бе обявено, от 1 юни 2018 година влязоха в действие американските мита върху стомана и алуминий от Европа, в отговор на което Европейски Съюз таксува с вносни мита 23 категории артикули от Съединени американски щати.

В хода на договарянията през юли ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се договориха да не вкарват нови мита, до момента в който текат съвещания сред страните във връзка с по-нататъшните дейности. В частност бе контрактувано и да се работи по реализиране на нулеви мита и нулеви дотации за промишлените артикули, без да се включват колите.

Така че думите на Малстрьом за опцията за намаляване до нула на митата за коли приказват за готовността на Европейски Съюз да направи и повече за определяне на търговски връзки със Съединени американски щати.

Брюксел и Вашингтон започнаха подготвителни договаряния, с цел да дефинират мащаба на евентуално комерсиално съглашение. По време на първата среща във Вашингтон, състояла се предходната седмица, предлагането на Брюксел за разискване на въпроса за митата върху колите бе отклонено от американската страна, написа Politico.

Митата за импорт на коли в Европейски Съюз са от порядъка на 19 %, което е повече от настоящите аналогични мита в Съединени американски щати от 2,5 %, макар че Съединени американски щати таксуват с 25 % мита лекотоварните коли и пикапите, доставяни на американския пазар.

По думите на Малстрьом не става въпрос за обновяване на договарянията за TTIP – Трансатлантическото търговско-икономическо съглашение, а за „ по-ограничено комерсиално съглашение “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР