Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, с която

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, с която
Коментари Харесай

Huawei попадна в черния списък на САЩ

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, с която афишира изключително състояние за отбрана на телекомуникационните мрежи на Съединени американски щати от задгранични закани, оповестиха международните организации. С указа се не разрешава на американски компании да употребяват телекомуникационно съоръжение, създадено от компании, които могат да съставляват заплаха за сигурността на страната. Това решение е считано за част от по-широките старания да се забрани достъпа на китайския софтуерен колос Хуавей (Huawei) до американския пазар, означават Ройтерс и ДПА.

Пресслужбата на Белия дом посочи, че задачата на указа е да се отбрани Америка от задгранични съперници, които интензивно и от ден на ден основават и употребяват в свои интерес уязвими места в информационно-комуникационната инфраструктура.
Вашингтон счита, че телекомуникационното съоръжение на Хуавей, третия по величина производител на смарт телефони, може да се употребява от Китай за шпионаж, отбелязва Ройтерс.

През август предходната година Тръмп подписа декрет, с който се не разрешава на държавните организации да употребяват съоръжение, създадено от Хуавей и още една китайска компания Зет Ти И (ZTE).

Министерството на търговията на Съединени американски щати съобщи през вчерашния ден, че включва Хуавей и обвързваните с нея 70 юридически лица в черния си лист заради опасност за националната сигурност. Министерството разполага с информация, че китайската компания е въвлечена в действия, ориентирани срещу националната сигурност на Съединени американски щати и външнополитическите ползи на страната.

Това решение значи, че на Хуавей ще бъде неразрешено да купува елементи и съставни елементи от американски компании без утвърждението на държавното управление на Съединени американски щати, отбелязва Ройтерс. Освен това включването на Хуавей в черния лист ще направи мъчно, в случай че не и невероятно за китайския софтуерен колос да продава някои от продуктите си заради зависимостта си от снабдители от Съединени американски щати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР