Президентът на САЩ Доналд Тръмп подчертаваше по време на предизборната

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп подчертаваше по време на предизборната
Коментари Харесай

Година след влизането на Тръмп в Белия дом, обещаното помирение между Вашингтон и Москва продължава да чака

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп наблягаше по време на предизборната си акция, че ще сдобри Америка с Русия на президента Владимир Путин. Една година след встъпването му в служба, климатът от Студената война господства повече от всеки път връзките сред двете суперсили.

Въпреки обещанията на републиканския претендент, последвани от назначението на Рекс Тилърсън - който акцентира персоналните си връзки с Путин - за началник на американската дипломация, главните несъгласия не престават да съществуват и Москва и Вашингтон си разменят всеки ден язвителни упреци и закани с нови наказания.

" Изправени сме пред абсурд: водачите на две страни са споделили, че желаят да подобрят връзките сред тях, само че те единствено се утежняват ", установи Владимир Василиев, откривател в Института за Съединени американски щати и Канада в Москва.

Обвинени в подмолна активност, с цел да подкрепят успеха на Доналд Тръмп против Хилари Клинтън, която поддържаше твърда линия (срещу Русия), съветските управляващи бяха принудени да показват стопанина на Белия дом като пленник на вътрешните политически битки във Вашингтон. И да търпят, чакайки бурята с съветската спекулация да отмине.

" Руско-американските връзки заслужават нещо по-добро, нашите нации заслужават нещо по-добро ", съобщи пред Агенция Франс Прес говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова. " Русия постоянно се е обявявала в поддръжка на усилване на двустранните връзки, без значение кой президент е на власт в Съединените щати ".

През последните години напрежението сред Москва и Вашингтон, обвързвано с голям брой интернационалните въпроси като Украйна, Иран и Сирия, не стопира да нараства.

След анексирането на украинския полуостров Крим от Русия през 2014 година, последвано от войната в Източна Украйна, Съединени американски щати започнаха да одобряват все по-строги наказания против Русия.

" Година първа " от президентския мандат на Тръмп бе белязана от поредност нови наказания на Съединени американски щати, както и от взаимно експулсиране на дипломати, почтено за най-драматичните часове на Студената война.
Кремъл всеки ден е заставен да разяснява обратите в почналото в Съединени американски щати следствие за хипотетичната съветска интервенция в президентските избори през 2016 година и за възможен " скришен сговор " с предизборния екип на републиканския президент.

Захарова порицава " антируската нервност " на " същите тези хора, които накараха Хилари Клинтън да играе антируската карта по време на предизборната си акция и не можаха да одобряват провалянето на техния претендент ".

" Те имаха потребност да намерят външен фактор, с цел да обяснят личния си неуспех ", твърди тя, отричайки каквато и да било роля на Москва в успеха на Доналд Тръмп. " Това е американският президент, определен от американския народ ".

" По-голям напън "

Различията по огромните интернационалните въпроси не са преодолени.

На годишната си конференция в понеделник, съветският външен министър Сергей Лавров насочи нападки против Вашингтон по съвсем всички тематики, белязали миналата година: " Действията на сегашната администрация за злощастие следват линията на администрацията на Обама, макар обещанията на президента Тръмп по време на предизборната му акция. В някои връзки тя даже оказва по-голям напън ".

В Сирия, макар оповестената обща цел за битка с джихадистите, западните страни упрекват Русия, че най-вече е подкрепяла военно режима на Башар Асад против бунтовниците. Руската войска укори Вашингтон, че поддържа сирийския клон на Ал Каида и даже в дейности, които облагодетелстват групировката " Ислямска страна ", с цел да забави настъплението на сирийските сили.
По въпроса за Украйна държавното управление на Тръмп освен продължава да упреква Русия, че оказва военна поддръжка на сепаратистите, само че и разгласи, че желае да ускори доставките си на оръжия за Киев, които към този момент може да включват противотанкови ракети.

Внимавайки да не порицава непосредствено Тръмп, Москва разкритикува остро две от значимите му външнополитически решения: признаването на Ерусалим за столица на Израел и слагането под въпрос на иранското нуклеарно съглашение.

След като в края на 2016 година упрекна държавното управление на Обама, че " преднамерено е унищожило руско-американските връзки ", Русия имаше " огромни очаквания " за усъвършенстване след избирането на Доналд Тръмп, признава пред Агенция Франс Прес Иван Курила, откривател в Европейския университет в Санкт Петербург.

" Руският хайлайф продължава да има вяра, че Тръмп не желае тотална борба, и вярата за усъвършенстване остава ", твърди той. " Ако не тази година, то следващата година ".

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР