Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната ще се

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната ще се
Коментари Харесай

САЩ се оттеглят от Договора „Открито небе“

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че страната ще се отдръпна от Договора „ Открито небе “, съобщи Агенция Франс Прес.

Според Ройтерс, американският водач е обяснил, че има положителни връзки с Русия, само че тя не се придържа към съглашението.

Договорът „ Открито небе “ (ДОН) бе подписан през 1992 година от 34 страни и се трансформира в една от ограниченията за създаване на доверие в Европа след Студената война. Той разрешава на участващите страни намерено да събират информация за въоръжените сили и дейностите на другите. На процедура договорът дава право на участващите страни да летят над териториите една на друга, с цел да следят военни дейности в сходство с контрактуваните квоти на наблюдателни задачи. Той контролира полетите, дефинира механизма за наблюдаване на спазването на неговите разпореждания, съдържа условия към въздухоплавателното средство, ограничавания за състава и техническите параметри на оборудването за наблюдаване.

Съединени американски щати и Русия неведнъж се упрекват взаимно в нарушавания на контракта. В същото време съветското външно министерство съобщи, че Вашингтон, обвинявайки Москва в нарушение на отговорностите, съзнателно мълчи за личните си проблеми с използването на документа.

Вече няколко години Вашингтон упреква Москва, че нарушава редица разпореждания на това многостранно съглашение. Русия също предявява искания към Съединени американски щати във връзка с използването на контракта. През 2017 година Вашингтон разгласи въвеждането на избрани ограничавания за съветските наблюдателни полети над американска територия според съглашението. Москва скоро отговори реципрочно.

По-рано формалният представител на генералния секретар на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик по време на видеоконференция съобщи, че отдръпването от споразуменията за надзор върху оръжията сред Русия и Съединени американски щати може да докара до рискови последствия.

“Ние сме обезпокоени от ерозията на американско-руския режим за надзор върху оръжията. Прекратяването на такива съглашения без каквато и да било подмяна може да докара до дестабилизиращи дейности, като да вземем за пример старт на нова конкуренция във въоръжаването, водеща до вероятни неточности ”, сподели той. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР