Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори по телефона с краля

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори по телефона с краля
Коментари Харесай

Тръмп: Преместваме посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп приказва по телефона с краля на Саудитска Арабия Салман, с краля на Йордания Абдула и с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, с цел да ги осведоми, че е решил да реалокира американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Саудитския крал Салман споделил на Тръмп, че пренасяне на американското посолство в Ерусалим е рискова стъпка, която ще разпали възприятията на мюсюлманите, съобщи Ройтерс, като цитира саудитската телевизия.

Според формалното известие от Аман крал Абдула предизвестил Тръмп, че такова решение ще има "опасни последствия за стабилността и сигурността в района " и ще попречи на напъните на Съединени американски щати да възобновят израелско-палестинските мирни договаряния.

Египетският президент сподели на Тръмп, че няма потребност "да се усложняват нещата " в Близкия изток и предизвестил да не се подхващат стъпки, които биха подкопали възможностите за мир в района, съобщи представител на президентството в Кайро.

Египетският президент удостоверил позицията на Кайро за опазване на юридическия статут на Ерусалим в границите на интернационалните решения и съответните резолюции на Организация на обединените нации.

По-рано през днешния ден Тръмп уведоми и палестинския президент Махмуд Абас по телефона за решението си. Абас прикани международните водачи да окажат напън върху Вашингтон да не мести посолството си в Ерусалим.

Руският президент Владимир Путин телефонира на палестинския президент Махмуд Абас и му сподели, че Москва поддържа възобновяване на договарянията сред Израел и палестинската власт, в това число и за статута на Ерусалим, заяви Кремъл, представен от Ройтерс.

Освен с Путин, Абас е разговарял по телефона и с президента на Франция, с папата и с йорданския крал и ги е призовал да се намесят и да окажат напън върху Съединени американски щати да не местят посолството си в Израел, сподели представител на палестинския президент пред Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР