Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че възнамерява да прекрати

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че възнамерява да прекрати
Коментари Харесай

САЩ гони Габон, Нигер, Уганда и ЦАР от търговска програма

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че има намерение да приключи присъединяване на Габон, Нигер, Уганда и Централноафриканската република (ЦАР) в комерсиалната стратегия на Закона за напредък и благоприятни условия в Африка (AGOA). Това оповестява " Ройтерс ".

Байдън разгласи през вчерашния ден, че подхваща тази стъпка поради " груби нарушавания " на интернационално приети права на индивида от страна на Централноафриканската република и Уганда .

Той също по този начин уточни неуспеха на Нигер и непрекъснат прогрес към  и върховенството на закона.

" Въпреки интензивния ангажимент сред Съединените щати и Централноафриканската република, Габон, Нигер и Уганда, тези страни не съумяха да отговорят на опасенията на Съединените щати по отношение на неспазването на критериите за допустимост на AGOA ", сподели Байдън в писмо до представителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати.
 Сенатът на Съединени американски щати отхвърля предлагането за унищожаване на войските от Нигер
Сенатът на Съединени американски щати отхвърля предлагането за унищожаване на войските от Нигер

Мярката е отхвърлена с 86 гласа, а 11 са били " за ".

Байдън разясни още, че има намерение да приключи определянето на тези страни като страни бенефициенти от Субсахарска Африка според AGOA, от 1 януари 2024 година

Той сподели, че ще продължи да прави оценка дали дават отговор на условията за допустимост в програмата.

AGOA започва през 2000 година, като дава безмитен достъп на износа от квалифицирани страни до пазара на Съединени американски щати. Програмата би трябвало да изтече през септември 2025 година, само че към този момент се водят полемики дали да бъде продължен и за какъв брой време.

Африканските държавни управления и индустриални групи упорстват за ранно 10-годишно удължение без промени, с цел да успокоят бизнеса и новите вложители, които може да имат терзания по отношение на бъдещето на AGOA.
 Съединени американски щати приключват стратегии за задгранична помощ към Нигер
Съединени американски щати приключват стратегии за задгранична помощ към Нигер

Ще продължат да дават филантропична помощ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР