Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че категорично подкрепя новия

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че категорично подкрепя новия
Коментари Харесай

Историята ни съди. Отпушване в Конреса на САЩ - помощта за Укра...

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че " изрично поддържа " новия законопроект за помощ за Украйна в размер на 61 милиарда $, като твърди, че това ще " изпрати обръщение към света ".

Дълго отлаганата мярка е една от четирите, които Камарата на представителите ще гласоподава тази събота, съобщи BBC.

Законодателството ще включва и финансиране за Израел, както и за Индо-Тихоокеанския район.

Съпротивата на дясното крило на Републиканската партия спъваше евентуалната помощ за Украйна в продължение на месеци. Някои от тези законодатели се пробваха да обвържат помощта за Украйна с финансирането на защитата на американско-мексиканската граница.

 

В позиция след изказването на Джонсън президентът на Съединени американски щати Байдън съобщи, че ще подпише законопроекта неотложно.

" Израел е изправен пред невиждани офанзиви от страна на Иран, а Украйна е изправена пред непрекъснати бомбардировки от страна на Русия, които се ускориха фрапантно през последния месец ", добави президентът на Демократическата партия.

" Камарата на представителите би трябвало да одобри пакета тази седмица, а Сенатът бързо да я последва. "

Той съобщи, че финансирането ще обезпечи и филантропична помощ за Газа.

Демократите и някои центристки настроени републиканци от месеци приканват помощта за Украйна да бъде призната бързо, като настояват, че тя е жизненоважна за отбраната на тази страна против Русия и за националната сигурност на Съединени американски щати.

Съобщението на господин Джонсън късно в сряда идва повече от два месеца откакто законопроектът за 95 милиарда $, включващ разнообразни пакети за помощ, беше признат от Сената на Съединени американски щати.

Новият проект разделя пакетите за помощ на обособени законопроекти, които съгласно господин Джонсън включват " конструкция за разпределяне на заеми за помощта, както и засилена тактика и отчетност ".

Законопроектът за Украйна, включващ общо близо 61 милиарда $ помощ, включва оръжия и друга помощ за украинските сили.

Той изисква също по този начин условия за покриване на разноските от страна на други съдружници на Съединени американски щати, както и съглашение за погашение от страна на украинското държавно управление.

Съобщението идва в същия ден, в който генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че алиансът поставя " значими старания " за подсилване на въздушната защита на Украйна.

По-рано през вчерашния ден при в Северна Украйна починаха 17 души, а 60 бяха ранени.

Законопроектът, ориентиран към Израел, ще обезпечи 26 милиарда $, частично за попълване на отбранителните системи на страната " Железен купол " и " Прашка на Давид ", до момента в който законопроектът за Индо-тихоокеанския район има за цел най-вече да ограничи Китай и да помогне на Тайван да отблъсне " военните си провокации ", съгласно ръководителите на комисията по бюджетните заеми в Камарата на представителите.

Джонсън се зарече да продължи с задграничната помощ, като по-рано тази седмица съобщи пред кореспонденти, че " светът ни следи, с цел да види по какъв начин ще реагираме ".

" Имаме терористи, тирани и ужасни водачи по света като Путин и Си, както и водача Иран, и те гледат дали Америка ще се застъпи за своите съдружници и нашите ползи по света ", сподели той. " И ние ще го създадем. "

 

Залогът е 95 милиарда $ американска помощ за сигурност, която от месеци е в неопределеност на фона на яростните възражения на извънредно десните републиканци. Решението на Джонсън да продължи гласуването излага на риск и личната му работа, защото най-малко двама републиканци заплашват да внесат предложение за отстраняването му единствено шест месеца откакто е поел поста, написа " The Guardian ".

Как стигнахме дотук?

 

От месеци Конгресът е замразен в напъните си да утвърди военната помощ за Украйна заради възходящата съпротива измежду републиканците.

Гласовете на републиканците изолационисти стават все по-силни, подкрепени от някогашния президент Доналд Тръмп, който съобщи, че задграничната помощ би трябвало да бъде структурирана като заем, а не като " подаяние ", като в същото време сложи под въпрос уговорката на Америка към съдружниците ѝ от НАТО, които са се заели с защитата на Украйна.

Усилията за приемане на законодателство, което да обезпечи военна помощ за Украйна, се сблъскаха с още една преграда през 2023 година, защото някои републиканци започнаха да упорстват, че законопроектът за външната помощ би трябвало да бъде привързан с решаването на потребностите на границата сред Съединени американски щати и Мексико, където арестите за нелегално прекосяване на границата доближиха рекордни стойности.

През февруари Сенатът гласоподава, с цел да блокира напредъка на законопроект, който подсигурява задгранична помощ, като в същото време дава нови пълномощия за затваряне на границата и ускорение на депортациите.

По-късно същия месец Сенатът одобри законопроект, който предвиждаше 95 милиарда $ военна помощ за Украйна, Израел и други американски съдружници, само че не съдържаше разпореждания, свързани с границата на Съединени американски щати.

Въпреки че това законодателство беше признато с необятна двупартийна поддръжка в Сената, Джонсън непрестанно отхвърляше да внесе законопроекта на Сената в пленарната зала. Без Камарата на представителите да гласоподава за одобряването му, законопроектът остана в застой до тази седмица.

По какво се разграничават новите законопроекти от тези, които Сенатът утвърди?

 

Във вторник Джонсън показа предложенията си, които включваха осъществяване на гласувания по три обособени пакета за финансиране на Украйна, Израел и Индо-тихоокеанския район - както и четвърти законопроект, който съдържа други външнополитически оферти на републиканците.

Пакетът е на обща стойност 95,3 милиарда $, което подхожда на общата сума, призната от Сената през февруари, само че съдържа няколко разлики, предопределени да завоюват някои консерватори в Камарата на представителите.

Помощта за Украйна ще възлиза на към 61 милиарда $, само че повече от една трета от тази сума ще бъде предопределена за попълване на системите за оръжия и муниции за американската войска.

Предвидените за Украйна 13,8 милиарда $ за закупуване на оръжия от Съединени американски щати са почти толкоз, колкото и в предходния законопроект на Сената.

Основната разлика сред двата пакета е, че законопроектът на Камарата на представителите планува икономическа помощ за Украйна в размер на над 9 милиарда $ под формата на " опрощаеми заеми ". Законопроектът на Сената не включва сходна наредба, която да изисква връщане на заемите.

Идеята помощта да бъде структурирана като заем е основно политическо предложение на Тръмп и се поддържа от редица републиканци.

Джонсън споделя, че пакетът от законопроекти на Камарата на представителите включва и условие към администрацията на Байдън да даде на Конгреса проект и тактика за това какво се стреми да реализира в Украйна. Планът ще би трябвало да бъде показан в период от 45 дни след подписването на законопроекта. Републиканците от Камарата постоянно се оплакват, че към момента не са видели тактика за преустановяване на войната.

Помощта в поддръжка на Израел и за даване на филантропична помощ на Газа възлиза на повече от 26 милиарда $. Парите, предопределени за попълване на израелските системи за противоракетна защита, възлизат на към 4 милиарда $ както в законопроекта на Камарата на представителите, по този начин и в законопроекта на Сената. Част от парите, отпуснати на Израел, ще покрият и разноските за военните интервенции на Съединени американски щати в отговор на неотдавнашните набези.

Джонсън съобщи, че пакетът му за Индо-Тихоокеанския район ще включва към 8 милиарда $ за противопоставяне на Китай и обезпечаване на мощно въздържане в района. Общият размер на средствата е почти същият като този в законопроекта на Сената, като една четвърт от средствата са употребявани за попълване на системите за оръжия и муниции, които са били предоставени на Тайван.

Защо Джонсън е решил да форсира даването на пакетите за помощ в този момент?

 

След невижданата офанзива на Иран против Израел през уикенда Белият дом и водещите демократи и републиканци в Сената приканиха Джонсън да утвърди пакета за помощ на Сената. В неделя той съобщи пред Fox News, че републиканците схващат " нуждата да се застане на страната на Израел ".

В същото време, защото американската помощ за Украйна е в застой, позицията на Киев на бойното поле е достигнала рисково състояние. Недостатъчното количество муниции и намаляващите ракети за противовъздушна защита оставиха отбраната на страната уязвима.

Във Вашингтон паниката от утежняването на обстановката набъбна и на чуване в сряда ръководителите на Пентагона обявиха, че Украйна и Израел обезверено се нуждаят от оръжия.

В сряда Джонсън съобщи пред кореспонденти: " Историята ни съди за това, което вършим. Сега е сериозен миг. " Според известия във в. " Вашингтон пост " опълчването на Джонсън на помощта за Украйна се е трансформирало, откакто той стана представител и стартира да получава по-често брифинги за разузнаването.

Ще бъдат ли признати пакетите за помощ?

 

Джонсън се пробва да сплоти разединената Републиканска партия с най-малкото болшинство в Камарата на представителите. Тъй като редица републиканци са твърдо решени да се опълчват на законопроектите, ръководителят ще разчита на поддръжката на демократите, с цел да прокара законодателството.

Лидерът на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис съобщи, че възнамерява да събере демократите на среща в четвъртък сутринта, с цел да обсъдят пакета.

 

" Ангажиментът ни по основната линия е стоманен ", сподели той пред кореспонденти. " Ще се уверим, че поддържаме нашите демократични съдружници в Украйна, Израел и Индо-Тихоокеанския район ".

Предложенията към този момент получиха безапелационна поддръжка от Джо Байдън, който съобщи, че в случай че Конгресът ги одобри, неотложно ще подпише пакетите. Редица републиканци също са декларирали, че ще ги поддържат.

В устрема си да удовлетвори консерваторите в личната си партия Джонсън съобщи, че ще организира настрана гласоподаване на пакета за гранична сигурност, само че някои републиканци към този момент осъдиха проекта като непълен.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР