Президентът на САЩ Джо Байдън постави ултиматум на израелския премиер

...
Президентът на САЩ Джо Байдън постави ултиматум на израелския премиер
Коментари Харесай

Байдън даде ултиматум на Нетаняху: да защити цивилните в Газа или ще има последствия

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сложи ултиматум на израелския министър председател Бенямин Нетаняху - да отбрани палестинските цивилни и филантропични служащи в Газа или в противоположен случай Вашингтон ще понижи военната си поддръжка за Израел, предава Reuters.

Предупреждението е отправено след месеци на апели Израел да промени военната си тактичност и е предизвикано от случая със в Газа по-рано през седмицата.

Двамата държавни водачи са разговаряли в четвъртък, като от изказване на Белия дом излиза наяве, че Байдън е изтъкнал нуждата от " неотложно преустановяване на огъня ", с цел да се " защитят почтените цивилни " в Газа и да се усъвършенства филантропичната обстановка.

В продължение на месеци американският президент приканва за завършек на въоръжения спор, само че това е първият път, в който насочва сходно съответно предизвестие към Израел. Към момента не е ясно какви тъкмо стъпки ще предприеме Белият дом, в случай че Нетаняху реши да неглижира настояването. Според анализатори това може да включва закъснение на американските оръжейни доставки за страната или да се понижи поддръжката на Съединени американски щати в Организация на обединените нации.

Източник на Reuters показва, че 30-минутният диалог сред двамата водачи е бил под напрежение на моменти, като Байдън е изложил своите опасения, а Нетаняху е защитил метода си във връзка с Газа.

Високопоставен чиновник на Белия дом разказа диалога като " доста пряк, доста непосредствен ", като съобщи, че в него са взели участие и вицепрезидентът Камала Харис, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и държавният секретар Антъни Блинкен.

Призивът на Байдън беше подложен на критика от републиканците в Камарата на представителите. Някои от тях упрекнаха Байдън, че обръща тил на един от най-силните съдружници на Съединени американски щати, а други обявиха, че апелите за преустановяване на огъня преди освобождението на заложниците са рискова изразителност.

От другата страна на политическия набор демократите похвалиха по-твърдата позиция на президента и я дефинираха като нужна. Някои от тях показват, че нападението над филантропичните служащи е сигнал за потребност от промени в политиката.

" Нетаняху не може да продължава по този път и да чака американският народ да го поддържа ", написа представителят на Демократическата партия Крис Делузио в профила си в X.

Войната в Газа стартира след нападението на терористичната формация " Хамас " против Израел на 7 октомври, при което починаха 1200 души. В отговор на офанзивата Израел стартира своя инвазия. По данни на ръководеното от " Хамас " министерство на опазването на здравето в спора са починали над 33 хиляди палестинци, а 2,3 млн. души са разселени. Израел упреква групировката, че употребява цивилните жители като жив щит.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР