Президентът на САЩ Джо Байдън постави най-ценните си фигури на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън постави най-ценните си фигури на
Коментари Харесай

ЕФЕ: Залогът на Байдън в Азия - изплитане на мрежа от съюзи за възпиране възхода на Китай

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сложи най-ценните си фигури на шахматната дъска в Азиатско-тихоокеанския район. Целта му е да забави стремглавия напредък на Китай и с цел да реализира това, той изплете мрежа от съюзи, с цел да сътвори дребни, само че авторитетни обединения, като да вземем за пример новия „ АУКУС “ и обновения „ Куад “, разяснява испанската новинарска организация ЕФЕ за Българска телеграфна агенция.

Байдън има намерение да затвърди азиатската си тактика с посещаване в Индия за срещата на върха на Г-20 на 9 и 10 септември, последвано от спирка във Виетнам.

Това ще бъде третото му пътешестване до Азия, откогато влезе в Белия дом през януари 2021 година Първото беше до Южна Корея и Япония през май 2022 година, а второто до Камбоджа през ноември предходната година за срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и до Индонезия за срещата на Г-20.

Преориентацията на Съединени американски щати към Азиатско-тихоокеанския район се приготвя от години. Тя стартира през 2012 година с „ обръщането към Азия “ на някогашния президент демократ Барак Обама (2009-2017 г.) и продължи с настояването на републиканския президент Доналд Тръмп за „ свободен и отворен Индо-тихоокеански район “ (2017-2021 г.).

Байдън следваше тактиката, заложена от неговите прародители. Все отново, за разлика от тях, думите му бързо бяха превърнати в дейности с дейното присъединяване на висши чиновници на администрацията, в това число и на самия него, в най-важните конгреси в Азия.

„ МИНИЛАТЕРАЛИ “

Ключът към тактиката на Байдън в Азия е тип партньорство, което специалистите назовават „ минилатерално “, образувано сред три или четири страни, то е по-гъвкаво и има тъкмо избрани цели, изясни пред EФE Джефри Хорнунг от мозъчния концерн „ Ранд “.

Пример за тези нови обединения е тристранният пакт „ АУКУС “ (акроним на Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати), основан през септември 2021 година, който към този момент докара до план за съоръжение на Канбера с нуклеарни подводници.

Американският водач съумя да съживи и „ Куад “ - отбранителният съюз на Япония, Съединените щати, Австралия и Индия, основан през 2007 година и неактивен от години.

Също по този начин предишния месец Байдън убеди Южна Корея и Япония, остарели неприятели, да подпишат тристранен пакт за сигурност със Съединени американски щати.

УПРАВЛЕНСКА СТРАТЕГИЯ СРЕЩУ КИТАЙ

Както Самир Лалвани, специалист по Азия в Института за мир на Съединени американски щати, показва пред ЕФЕ, „ Китай не постоянно е заглавието в азиатските политики на Байдън, само че наличието на текста нормално е цялостно с препратки и подмятания за Китай “.

Една от главните точки на напрежение е Тайван, за чийто суверенитет претендира Китай и който Вашингтон даде обещание да пази при подписването на Закона за връзките с Тайван през 1979 година, въпреки и в границите на политика, известна като „ стратегическа двоякост “, която не дава изясненост дали Съединени американски щати ще се намесят, в случай че Китай нападне острова.

Друга област на напрежение е Южнокитайско море, в което се намират към 11 милиарда барела нефт и което се оспорва от Китай, Тайван, Бруней, Индонезия, Филипините, Малайзия и Виетнам.

Предвид напредъка на Пекин в Южнокитайско море, където Съединените щати желаят да запазят статуквото, през април Байдън подписа съглашение с Филипините, което дава на армията на Съединени американски щати достъп до четири бази там.

Също по този начин се чака Съединени американски щати и Виетнам да подпишат пакт, който ги трансформира в стратегически сътрудници и разрешава на Ханой да усъвършенства производството си на полупроводници.

Виетнам се възползва от усилването на връзките си със Съединени американски щати, с цел да се защищити от въздействието на Китай, само че това не значи, че е съдружник на Вашингтон. Всъщност Ханой е стратегически сътрудник и на Китай и Русия, а когато става въпрос за търговия, нормално избира Китай.

ПРЕДСТОЯЩА ЗАДАЧА: ТЪРГОВИЯТА

Освен от геополитика, азиатските страни се нуждаят от достъп до американския пазар.

По време на президентството на Тръмп обаче Съединени американски щати направиха протекционистки завой, когато през 2017 година се отдръпнаха от съглашението за Транстихоокеанско партньорство (ТПТИ).

Байдън настояваше за основаването на Индо-тихоокеанската икономическа рамка през 2022 година, в която Съединени американски щати и 12 страни от района се ангажираха да предизвикват резистентен стопански напредък. Въпреки това тя надалеч не подхожда на ТПТИ.

Докато Съединените щати обмислят идващия си ход на този значим фронт, Китай продължава да напредва и се трансформира в най-големия търговски сътрудник на страните от Югоизточна Азия.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР