Президентът на САЩ Джо Байдън многократно е бил унижаван от

...
Президентът на САЩ Джо Байдън многократно е бил унижаван от
Коментари Харесай

Жокер в ръкава на Си Дзинпин: Министърът на отбраната на Китай е свален от американците

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън неведнъж е бил унижаван от отхвърли на китайския водач Си Дзинпин да организира двустранна среща. Американската преса дава да се разбере, че знае повода за китайския отвод и че КНР е премахнала пречките пред разговора. Към какво води това в връзките сред Китай и Съединени американски щати? " Цариград " се опита да го разбере.

Защо " напусна " военният министър?

Цялата международна преса е цялостна с приказки за изгубването на китайския министър на защитата Ли Шанфу, който не е бил виждан обществено от 29 август. Политици и специалисти не знаят аргументите, заради които Ли Шанфу " изчезна от радара ".

Най-често повтаряната версия е, че той е обвинен в корупция. Но американската организация Bloomberg загатва, че знае същинската причина за изгубването на шефа на китайското военно ведомство.

" Изчезването на Ли от общественото пространство може да помогне за възобновяване на военните договаряния на високо равнище сред суперсилите ", показва организацията, имайки поради Съединени американски щати и Китай.

Каква е връзката тук?

Припомням подтекста, в който се развива тази геополитическа детективска история с присъединяване на Китай и Съединени американски щати. Изчезналият Ли Шанфу беше необятно прочут още преди да оглави китайското министерство на защитата.

През септември 2018 година Съединени американски щати постановиха наказания против него поради, доколкото е известно, присъединяване на Ли Шанфу в отбранителното съдействие с Русия.

От друга страна, Пекин замрази връзките на високо равнище с Вашингтон като възмездие за пътуването на някогашния ръководител на Камарата на представителите Нанси Пелоси до Тайван през лятото на 2022 година, доста преди Ли да встъпи в служба през март тази година.

Липсата на връзки сред водачите на двете страни, съгласно Bloomberg, поражда опасения, че конфликтът сред две нуклеарни сили в Южнокитайско море може да ескалира в по-широк спор, който би имал пагубни последствия за района и международната стопанска система

Китайците от своя страна към момента отхвърлят да възобновят контактите на високо равнище със Съединените щати, до момента в който не бъдат отстранени глобите против китайския министър на защитата. И тъкмо този министър изчезна.

Соломоновото решение

" С идването на Ли напъните за рестартиране на договарянията са в застой. Китай уточни глобите (срещу Ли Шанфу) като спънка, която би трябвало да бъде отстранена, преди да може да се реализира продан и съдействие ", написа Bloomberg.

Съединени американски щати от своя страна също отстояха позицията си. През май Вашингтон съобщи, че няма желание да отстранява рестриктивните мерки против шефа на китайското министерство на защитата.

В тази връзка американската организация отбелязва, че „ отстраняването на Ли Шанфу би премахнало една сериозна спънка пред военните договаряния, откакто Пекин сложи възобновяването им според от премахването на глобите против Ли Шанфу от страна на Съединени американски щати “.

Ако вярвате на Bloomberg, се оказва, че многочислените отводи на Си Дзинпин да се срещне с Байдън се дължат само на настояването на Китай да анулира глобите против министъра на защитата.

Изглежда, че Си Дзинпин не е отишъл в Ню Делхи за срещата на Г-20 и тъй като е желал да избегне нуждата да се пресича с президента на Съединени американски щати.

От разсъжденията на Bloomberg може да се заключи също, че Пекин, оставайки неотстъпчив в настояванията си и не получавайки позитивна реакция към тях от Вашингтон, се е закарал в задънена улица.

Както в действителност и Съединени американски щати. Bloomberg насочва читателя към концепцията: защото и двете страни към момента се нуждаят от договаряния, изходът от тази невъзможност беше отстраняването на Ли Шанфу от поста министър на защитата.

Тази стъпка на КНР (прочетете в подтекста) сякаш разрешава на двете страни да запазят лицето си и в това време да седнат на масата за договаряния.

Нов завой

Байдън изпрати чиновници на своята администрация в Пекин четири пъти от юни тази година, с цел да „ възстановят информационните линии и да проправят пътя за диалози сред двамата водачи “. Но те се върнаха вкъщи без нищо.

И тук идва нов поврат. След срещата на върха на Г-20, където Байдън изчака и не дочака Си, поражда нова опция за среща.

Това е срещата на върха на АТИС в Сан Франциско, която е планувана за 11-17 ноември тази година. Bloomberg оповестява, базирайки се на „ хора, осведомени с подготовката на Китай за срещата “, че съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан и китайският външен министър Ван И са се срещнали през уикенда, „ с цел да обсъдят допустима среща сред Си и Байдън на срещата на върха на АТИС “.

Тази вест като че ли слага всичко на мястото си и съвсем изяснява „ изгубването “ на китайския министър на защитата. Липсата му, става известно, в действителност отваря пътя за среща сред водачите на Китай и Съединени американски щати.

Американците се лимитират с подмятания, че Си съзнателно е отстранил шефа на Министерството на защитата, с цел да отстрани пречките пред разговора с Байдън и да остави място за варианти.

Сега наподобява, че Китай е основал по-благоприятни условия за договаряния на високо равнище, даже това да не е било желанието на Си, съгласно Bloomberg.

— Всяка смяна, обвързвана с напускането на Ли, освобождава Байдън от нуждата да прави неуместен избор сред военна непоклатимост в връзките с Китай и подчинение на настояванията на своя основен противник.

Турбуленция в Китай?

Ли Шанфу стана вторият министър, ненадейно отхвърлен от служба неотдавна. През юли външният министър Чин Ган също беше ненадейно отхвърлен от поста си.

Освен това, съгласно известия в западната преса, двама генерали от ракетните войски са били уволнени това лято - и също без пояснение. Това отбелязва Bloomberg

Въпреки че няма признаци, че ръководството на китайския водач е изправено пред съществени провокации, вложителите и държавните управления са загрижени за турбуленцията, защото Пекин става все по-неясен

„ Това изпраща неприятен сигнал за ръководството на Китай ", сподели Донгшу Лю, специалист по китайската политика в университета в Хонконг, в оценка на Bloomberg.

„ Тези проблеми ускоряват опасенията, че Китай е неустойчив и непредвидим. Това също може да увеличи опасения за политическата непоклатимост “.

Вероятно неналичието на схващане от страна на Вашингтон на същинското положение на вътрешните работи в КНР и спекулациите за „ неустойчивостта “ на китайското управление в действителност изнервят американската администрация и търсят отговори на въпросите дали Китай има намерение да нахлуе в Тайван.

Но, въпреки това, обществените разсъждения по тематиката за турбуленцията в Китай са добър декор за Съединени американски щати да ескалират напрежението към тайванския въпрос.

Неслучайно Bloomberg се концентрира върху обстоятелството, че „ Китай изпрати рекорден брой бойни самолети (103) в региона на Тайван предишния уикенд, последното увещание за напрежение през пролива “.

" Светът се пробва да разбере дали Си Дзинпин желае да нахлуе в Тайван... И дали китайската войска въобще е способна да извърши такава задача ", написа Bloomberg, сваляйки изцяло булото от същинските ползи на Съединени американски щати.

Какво от това?

Вашингтон, считайки Китай за собствен главен зложелател, си слага за цел минимум да подкопае икономическото водачество на Китай и най-вече да го унищожи посредством война, която има намерение да води благодарение на своите съдружници в Югоизточна Азия - Япония, Южна Корея и Австралия и евентуално други страни, които Съединените щати могат да въвлекат в това премеждие.

Тестването на способността и готовността на Китай за такава война, към която самият Пекин не се стреми, е задачата на американците. Това е главният въпрос, който администрацията на Байдън желае да обясни по време на срещата си със Си Дзинпин.

Китайците също схващат това и не е в техен интерес американците да имат някаква сигурност по този въпрос. Нека ги е боязън - по този начин има по-малък късмет да стартират война.

И по тази причина мисля, че въпросът за присъединяване на Си в срещата на върха на АТИС в Сан Франциско остава отворен, макар обстоятелството, че американците показват това като съвсем решен проблем.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР