Президентът на САЩ Джо Байдън каза днес, че САЩ не

...
Президентът на САЩ Джо Байдън каза днес, че САЩ не
Коментари Харесай

Байдън: САЩ не подкрепят независимостта на Тайван

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели през днешния ден, че Съединени американски щати не поддържат независимостта на Тайван, откакто тайванските гласоподаватели дадоха отпор на Китай, а ръководещата партия получи трети президентски мандат, съобщи Ройтерс.

По-рано през днешния ден претендентът за президент на ръководещата тайванска Демократическа прогресивна партия Уилям Лай завоюва изборите, отхвърляйки изрично китайския напън и даде обещание да се опълчи на Пекин и да търси договаряния.

„ Ние не поддържаме независимостта... ", отговори Байдън на въпрос за днешните избори в Тайван. Часове преди отварянето на изборните секции Вашингтон предизвести, че „ би било недопустимо ", „ която и да е " страна да се намесва в изборите.

Тайван, остров в съседство с Китай, който Пекин счита за своя територия, е образец за сполучлива народна власт от първо производство на директни президентски избори през 1996 година – кулминационната точка на десетилетна битка против властническото ръководство и военното състояние.

Съединени американски щати са най-важния интернационален покровител на Тайван и снабдител на оръжие за острова макар неналичието на публични дипломатически връзки с Тайпе.

Администрацията на Байдън се притеснява, че изборите, преходът и новата администрация ще ескалират спора с Пекин.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР