Президентът на САЩ Джо Байдън изрази скептицизъм относно изявленията на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън изрази скептицизъм относно изявленията на
Коментари Харесай

Байдън е скептичен относно изявленията на Путин, че няма да използва ядрено оръжие

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изрази песимизъм по отношение на изказванията на съветския си сътрудник Владимир Путин, че няма желание да употребява нуклеарно оръжие в Украйна, написа английският в. " Гардиън ".

Путин съобщи в тирада по-рано през вчерашния ден, че Русия не е заплашвала да употребява нуклеарни оръжия и единствено е дала отговор на нуклеарното " изнудване " от западните водачи.

" Ако няма желание, за какво продължава да приказва за това? Защо той приказва за способността да употребява тактическо нуклеарно оръжие? ", попита Байдън. " Той беше доста рисков с метода, по който подходи към това ", счита американският президент.

Испанският в. " Паис " цитира изявление с Карл Билдт, някогашен министър председател и външен министър на Швеция. " Предвид отчаянието на Путин не може да се изключи иден нуклеарен удар ", декларира той.

Ветеранът политик предвижда, че войната ще завърши, когато режимът на съветския президент рухне. Но до тогава не можем да подценяваме отчаянието на съветския президент, който е кадърен да подреди нуклеарен удар неотложно, акцентира Билдт.

В речта си пред дискусионния конгрес Валдай през вчерашния ден в Москва Путин съобщи, че Русия единствено пази " правото си на битие " против западните сили, отбелязва френският в. " Фигаро ". Според съветският държавен глава неговата страна " не провокира Запада ", а " просто пази правото си на битие ". В същото време Путин упрекна Съединени американски щати и Запада, че желаят " да изтрият Русия от картата ".

Светът навлиза в " най-опасното, най-важното, най-непредсказуемото десетилетие " след Втората международна война,оцени съветският водач. Според него планетата е в " революционна обстановка ", тъй като Западът " обезверено " се стреми да наложи своето владичество.

" Ние не желаеме да ставаме хегемони, единствено желаеме да защитим полезностите си ", акцентира Путин, представен от френският в. " Паризиен ". Според него нашествието в Украйна е част от " тектоничната смяна на целия международен ред ".

МААЕ разгласи през вчерашния ден, че ще извърши самостоятелна инспекция на съветските изказвания, че Украйна приготвя " мръсна бомба " (експлозивно устройство с радиоактивни материали - бел.ред.), оповестява френският в. " Монд ".

Съединени американски щати ще ускорят доставката на десетки високоточни управляеми тактически нуклеарни оръжия в Европа на фона на ескалиращото напрежение с Москва, оповестява английският в. " Телеграф ". Зарядът на новите термоядрени бомби Б61-12 може да се трансформира, което разрешава избиране на друга поразяваща мощ.

Очаква се те да бъдат изпратени в базите на НАТО до седмици. Процесът на подмяна на тактическите нуклеарни оръжия ще стартира през декември. Предишните проекти бяха това да се случи през пролетта.

Португалският в. " Журнал де нотисиаш " отбелязва изказването на китайския външен министър Ван И, който съобщи, че Пекин е подготвен да задълбочи връзките си с Русия " на всички нива " и " уверено поддържа " Москва в компликациите.

Въпреки бурните връзки по време на Студената война двете страни се сближиха доста през последните години, с цел да противодействат на Съединени американски щати. Пекин в никакъв случай не осъди съветското настъпление в Украйна, като упрекна за спора Вашингтон и НАТО, напомня португалското издание, като показва, че това са първите изказвания, откакто Си Цзинпин завоюва трети петгодишен мандат на конгреса на Китайската комунистическа партия.

Си удостовери още предишния месец поддръжката си за съветския Путин макар усложненията, които срещат силите на Москва на бойното поле в Украйна. Тогава китайският водач увери, че страната му е подготвена да работи с Русия за взаимна поддръжка на техните " фундаментални ползи ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР