Президентът на САЩ, Джо Байдън, и китайският му колега, Си

...
Президентът на САЩ, Джо Байдън, и китайският му колега, Си
Коментари Харесай

Байдън се стреми да смекчи напрежението между САЩ и Китай

Президентът на Съединени американски щати, Джо Байдън, и китайският му сътрудник, Си Дзинпин, може да проведат петия си диалог като водачи още през днешния ден, защото нарастват опасенията по отношение на вероятно посещаване в Тайван от ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати, Нанси Пелоси, съобщи Ройтерс.

Представители на Белия дом споделиха, че от дълго време плануваният диалог ще има необятен дневен ред, в това число разискване на съветската инвазия в Украйна, която Китай към момента не е осъдил.

В основата си формалните лица на Съединени американски щати виждат обмена като още един късмет за ръководство на конкуренцията сред двете най-големи стопански системи в света, чиито връзки са все по-замъглени от напрежението към демократично управлявания Тайван, който Си даде обещание да сплоти още веднъж с континента, със мощ, в случай че е належащо.

Пекин издаде ескалиращи предизвестия за последствията, в случай че Пелоси посети Тайван, ход, който би бил трагична, въпреки и не невиждана проява на поддръжката на Съединени американски щати за острова, който споделя, че е изправен пред възходящи китайски военни и стопански закани.

Вашингтон няма публични връзки с Тайван и следва политика на " един Китай ", която дипломатически признава Пекин, а не Тайпе. Но законът на Съединени американски щати е длъжен да даде на острова средствата, с цел да се отбрани, а натискът в Конгреса за по-категорична поддръжка нараства.

„ Става въпрос за поддържане на отворени линии за връзка с президента на Китай, едни от най-значимите двустранни връзки, които имаме, освен в този район, само че и по целия свят “, представителят на Белия дом по националната сигурност, Джон Кърби, сподели пред кореспонденти в сряда.

Един човек, осведомен за планирането на диалога, сподели, че администрацията на Байдън счита, че ангажираността сред водачите е най-хубавият метод за понижаване на напрежението към Тайван.

Си има интерес да избегне напрегната борба със Съединените щати, до момента в който се стреми към невиждан трети мандат на конгрес на ръководещата комунистическа партия в Китай, който се чака през октомври или ноември, считат някои анализатори.

Байдън също по този начин желае да разиска въпроси, свързани с климата и икономическата конкуренция, както и концепцията за слагане на таван на цените на съветския нефт, с цел да накаже Москва за войната ѝ в Украйна, въпрос, който министърът на финансите, Джанет Йелън, повдигна с китайски сътрудници по-рано през юли.

Администрацията на Байдън разисква дали да вдигне някои мита върху китайските артикули като метод за облекчение на растящата инфлация, само че американски чиновници споделиха, че не се чака решение преди диалога.

Когато Байдън беседва за финален път със Си през март, той предизвести за „ последици “, в случай че Пекин окаже материална поддръжка за войната на Русия, а държавното управление на Съединени американски щати счита, че тази алена линия не е премината през месеците по-късно.

ТОКСИЧНИ ВРЪЗКИ

Белият дом повтори, че политиката му за „ един Китай “ не се е трансформирала макар спекулациите за допустимо пътешестване на Пелоси, което представителят към момента не е удостоверил.

Последният път, когато представител на Камарата на представителите на Съединени американски щати посети Тайван, беше през 1997 година и като пълноправен клон на държавното управление изпълнителната власт на Съединени американски щати има дребен надзор върху пътуванията на Конгреса.

Оттогава Китай стана по-мощен във военно и икономическо отношение и някои анализатори се тормозят, че такова посещаване във време на обременени връзки може да провокира рецесия в необятния 100 благи (160 км) воден път на Тайванския проток, разделящ Китай и Тайван.

„ Връзката е в толкоз токсично положение. Взаимното съмнение в действителност е на рекордно високо равнище. Мисля, че хората не осъзнават какъв брой рисков е този съответен миг “, сподели Бони Глейзър, специалист по Китай в Германския фонд Маршал на Съединени щати.

Тя сподели, че Байдън и Си би трябвало да съсредоточат апела си върху деескалация, в това число вероятни механизми за понижаване на риска от злополуки.

Кърби сподели, че администрацията се е свързала с офиса на Пелоси, с цел да се увери, че тя разполага с „ целия подтекст “, от който се нуждае, с цел да вземе решения по отношение на пътуването си.

Китай даде малко улики за съответни отговори, които може да са нужни, в случай че Пелоси, дълготраен критик на Китай, изключително по въпросите на човешките права, отиде в Тайван.

Мартин Чорземпа, старши теоретичен помощник в Института за интернационална стопанска система " Питърсън ", сподели, че подхранването на казуса с Тайван може да послужи на Си като вътрешно похищение на вниманието от забавящата се стопанска система на Китай, само че " всяка реакция, задоволително мощна, с цел да провокира наказания на Съединени американски щати, би предизвикала големи вреди на Китай и международната стопанска система “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР