Президентът на САЩ Джо Байдън днес ще се срещне с

...
Президентът на САЩ Джо Байдън днес ще се срещне с
Коментари Харесай

Байдън се среща с шефа на Федералния резерв за инфлацията

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън през днешния ден ще се срещне с ръководителя на Управлението за федерален запас (УФР) Джером Пауъл, защото възходящата инфлация се отразява отрицателно на джоба на американците, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на Асошиейтед прес.

Срещата ще бъде първата, откогато Байдън номинира Пауъл за началник на централната банка, и ще се състои седмици след одобряването му за втори мандат от Сената.

Белият дом заяви, че двамата ще обсъдят положението на американската и международната стопанска система и изключително инфлацията, определяна като „ основен стопански приоритет “ на Байдън. Белият дом съобщи, че задачата е „ преход от историческото икономическо възобновяване към постоянен, резистентен напредък, който работи за работещите фамилии “.

Инфлацията в Съединени американски щати доближи 40-годишен връх по-рано тази година на фона на рестриктивните мерки във веригата за доставки, породени от възобновяване на международната стопанска система от пандемията и нахлуването на Русия в Украйна.

Но в петък стопанската система получи данни от министерството на търговията, съгласно които инфлацията се е повишила с 6,3 % през април по отношение на година по-рано, което е първото закъснение от ноември 2020 година насам и знак, че високите цени може би най-сетне се забавят, най-малко към този момент.

Данните за инфлацията са под четиригодишния връх от 6,6 %, който беше доближат през март. Макар че високата инфлация към момента предизвиква компликации на милиони семейства, всяко закъснение на повишаването на цените, в случай че е трайно, би осигурило известно непретенциозно облекчение, показва АП.

Пауъл даде обещание да продължи да покачва главния кратковременен лихвен % на Федералния запас, с цел да охлади стопанската система, до момента в който инфлацията не се " намали по явен и безапелационен метод ". Тези покачвания на лихвените проценти породиха опасения, че в устрема си да забави заемите и разноските УФР може да тласне стопанската система към криза. Тези опасения доведоха до внезапен спад в цените на акциите през последните два месеца, макар че предходната седмица пазарите се покачиха.

Пауъл алармира, че Федералният запас евентуално ще увеличи главния си лихвен % с половин пункт през юни и юли - два пъти повече от нормалното нарастване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР