Президентът на САЩ Джо Байдън би могъл да сложи край

...
Президентът на САЩ Джо Байдън би могъл да сложи край
Коментари Харесай

Зеленски разкри пред ABC news как ще завърши руската агресия

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън би могъл да постави завършек на спора в Украйна за пет минути, в случай че Киев се откаже от териториите, завзети от Русия , само че Киев няма да се съгласи на сходен ход, съобщи Володимир Зеленски в изявление за ABC News.

Той разяснява изказванията на някогашния американски президент Доналд Тръмп, който даде обещание да постави завършек на спора още в първите 24 часа от президентството си, в случай че завоюва изборите през ноември 2024 година

Той добави, че Тръмп " един път " е имал опция да постави завършек на спора (Доналд Тръмп беше президент на Съединени американски щати от 2016 до 2020 г.).

" Някога Доналд Тръмп към този момент имаше тези 24 часа. Бяхме във война, не в пълномащабна война, само че бяхме във война, и допускам, че той е разполагал с това време, само че несъмнено е имал други цели ", счита украинският президент.

Запитан дали е угрижен за идните избори в Съединени американски щати и за продължаването на помощта на Вашингтон за Киев след тях, Зеленски отговори, че това е вътрешнополитически въпрос на страните. В същото време, добави той, Киев се надява да резервира двупартийната си поддръжка .

Зеленски не оспори обявата на " Вашингтон пост ", че украинските управляващи са споделили на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс по време на неотдавнашното му пътешестване до Киев, че задачата на новата контраатака е да се приближи до границите на Крим и по-късно да се стартират договаряния с Москва. Според украинския президент това е " безусловно ясна, разумна изразителност ".

Що се отнася до края на военните дейности, Зеленски счита, че те би трябвало да приключат със " правдивост и мир " и възобновяване на териториалната целокупност на Украйна. Той акцентира, че прекратяването на " горещата фаза " на спора и замразяването му не значи неговия край.

В изявление за " Ройтерс " през юни Тръмп не изключи, че Украйна ще би трябвало да се откаже от някои територии .

Съединените щати са един от най-големите снабдители на военна помощ за Украйна: по данни на Пентагона Вашингтон е дал на Киев оръжия на стойност 39,7 милиарда $ от началото на военните дейности. Москва осъди доставките на оръжия за Киев.

Редица политици показаха мнение, че президентските избори в Съединени американски щати ще изиграят значима роля в спора в Украйна. Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Хилари Клинтън съобщи, че успеха на Тръмп ще значи " края на Украйна " .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР