Президентът на Сърбия Александър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и

...
Президентът на Сърбия Александър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и
Коментари Харесай

Вучич пристига в България

Президентът на Сърбия Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 година в Белград. идва през днешния ден на работно посещаване в България по покана на министър-председателя Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 година

Двамата ще разискват двустранните връзки с акцент транспортна и енергийна съгласуваност, както и европейската вероятност на западната ни съседка.

След диалога си в София те ще инспектират по въздух строителството на двата основни свързващи плана - автомагистрала "Европа " и газопровода "Балкански поток ".

Въпреки изключителното състояние поради COVID-19 работата по двата плана не е спирана. Те са от извънредно значение за свързаността сред България и Сърбия, по този начин и в Европа.

Прогнозите са до края на годината предварително да е подготвена автомагистрала "Европа " от Северната дъга на София до граничен пункт "Калотина ". Тя ще бъде бърз изход на Белград към Азия.

Трасето на „ Европа “ сред Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разграничено на три елементи: 17-километровата права сред Драгоман и Сливница, секторът от 14,5 км сред Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ и Драгоман, а третият сектор с дължина от 16,16 км е от Сливница до връзката със Северната скоростна дъга.

Най-сериозен е напредъкът при построяването на трасето сред Драгоман и Сливница. Строителните действия започнаха през май предходната година, само че защото на обекта се работи с цялостна готовност без значение от ограниченията против COVID-19, чака се строителството да завърши по-рано – в края на годината, вместо през 2021 година, какъвто е заложеният период в контракта.

По въздух министър-председателят Борисов и президентът Вучич ще прегледат също изграждащия се „ Балкански поток “. Проектът e част от концепцията за газов хъб Балкан, чиято цел е одобряване на ролята на България като водещ търговски разпределителен център в района и Европейския съюз.

Газопроводът е с дължина 474 км и се построява от „ Булгартрансгаз “ ЕАД. С неговата реализацията се цели повишение сигурността на доставки на природен газ от разнообразни източници, усилване на конкуренцията и прозрачността на пазара с природен газ, което ще окаже положителен резултат върху потребителите на природен газ.

Във краткотрайните строителни бази все още са доставени 26 489 броя тръби за трасето или 324,26 км. На пристанище „ Бургас “ има доставени още 10 935 броя тръби или 133,52 км, които всекидневно се транспортират към базите. Напредъкът демонстрира още, че разнесените тръби по трасето сформират 271 км, от които заварени към този момент са 151,62 км.

По време на визитата министър председателят Борисов и президентът Вучич ще създадат оглед на място на газопровода в региона на Летница, след което ще се насочат към Велико Търново на работен обяд.

Очаквайте НА ЖИВО в NOVINI.BG срещата на Борисов и Вучич.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР